Laten we nu, na tien jaar, weer eens normaal doen

De aanslagen in Oslo zijn, tien jaar na de aanslagen in New York en Washington, wellicht een goede gelegenheid voor iedereen om nu weer even tien jaar normaal te gaan doen. 9/11 was niet het startschot van een clash of civilizations. Aanslagen die het leven kosten aan een paar duizend mensen zijn geen goede reden om jarenlange oorlogen te voeren tegen twee landen. Pim Fortuyn was niet de nieuwe Hitler, en eigenlijk ook niet eens de nieuwe Hans Janmaat. De kogel kwam niet van links, maar van Volkert. Mohammed B. is gek, en geen vertegenwoordiger van de islam. Cartoons zijn geen reden om te demonstreren, niet om een land te boycotten, en al helemaal niet om een tekenaar te proberen te vermoorden. Er is geen massa-immigratie, en er zijn geen no-go-area’s met islamitische straatterreur. Geert Wilders is geen kampbeul, en wil ook geen kampbeul worden. Job Cohen is een politicus, die doet wat hij denkt dat goed is voor het land. Anders Breivik is gek, en geen vertegenwoordiger van extreem-rechts, dom-rechts, het christendom of van wat dan ook. PVV-aanhangers betuigen niet massaal op fora hun steun aan Anders Breivik. Er zijn geen hordes linksmenschen die Wilders de schuld geven van wat Anders Breivik heeft gedaan. Een stabiele democratie overleeft een politieke moord, en ook een massamoord, en ook een terroristische aanval, als ze doorgaat een stabiele democratie te zijn.

Vincent van Beest

Leiden

    • Vincent van Beest