Kosovaren en Serviërs botsen bij grensposten

Invoerverbod leidt tot spanningen.

De spanningen tussen Servië en de voormalig Servische provincie Kosovo zijn opgelopen nu Kosovaarse politie-eenheden maandagavond een grensovergang tussen Servië en Kosovo hebben bezet. Ze probeerden ook een tweede grenspost in te nemen, maar werden tegengehouden door Servische burgers die de weg versperden.

Vorige week besloot de Kosovaarse regering alle import uit Servië te verbieden. Dat besluit volgde op het uitstel van een onderhandelingsronde tussen Kosovo en Servië.

De Albanese meerderheid in Kosovo riep in februari 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Veel westerse landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, hebben die onafhankelijkheid erkend, veel andere landen niet. Volgens de regering in Belgrado is en blijft Kosovo deel van Servië.

De Servische president Boris Tadic noemt het Kosovaarse importverbod een „vijandig gebaar” en een „provocatie”, maar zegt dat Servië er niet op zal reageren.

Gezanten van beide regeringen praten sinds begin dit jaar onder begeleiding van bemiddelaars van de Europese Unie. De EU, zelf intern verdeeld over de status van Kosovo, moedigt beide partijen aan om zoveel mogelijk praktische problemen onderling op te lossen.

De onderhandelingen leken tot nu toe goed te gaan. Een paar weken geleden werden de eerste akkoorden bereikt. Dat waren onder meer afspraken over het erkennen van elkaars diploma’s en het verstrekken van gegevens uit het bevolkingsregister.

De EU en de NAVO proberen de ruzie tussen Servië en Kosovo te sussen. NAVO-troepen die nog in Kosovo zijn gelegerd staan volgens een woordvoerder klaar om in te grijpen als de spanningen bij de grensovergangen uit de hand lopen. (NRC)