Kortkolom economie

Hogere rente lokt bankklanten weg

Rotterdam. De afgelopen twaalf maanden hebben zo’n 1,1 miljoen huishoudens hun spaargeld op een andere spaarrekening gezet. Dit is ten koste gegaan van de drie grootbanken. Winnaars waren ASN Bank, Bank of Scotland, Centraal Beheer, Leaseplan Bank en SNS bank. Dit blijkt uit een recent onderzoek van TNS NIPO onder 2.225 huishoudens. Adriaan Eecen, onderzoeksdirecteur Business & Finance bij TNS NIPO: „Het garantiestelsel lijkt de spaarders minder kopschuw te hebben gemaakt. De reputatie van een bank blijkt minder van belang te zijn dan de hoogte van de rente. Zelfs banken waarvan de reputatie onder het gemiddelde ligt, komen als winnaars uit de bus bij het aantrekken van spaargeld”. Verder noemt Eecen het opvallend dat de hoogte van het bedrag dat gestort wordt op een nieuwe spaarrekening heel erg per bank verschilt. Sommige banken krijgen gemiddeld 30.000 euro op een spaarrekening gestort, andere banken rond de 13.000 euro. Dit zou bewijzen dat een strategie om grotere spaargelden aan te trekken loont. (NRC)

Publiek noemt Toyota het groenste merk

Rotterdam. Autofabrikant Toyota staat bovenaan de top vijftig van groene merken, gevolgd door 3M en Siemens. De Nederlandse bedrijven Philips en Shell staan op de 32ste en 33ste plaats. De lijst is vandaag gepubliceerd door merkenadviesbureau Interbrand. De ranglijst wordt bepaald op basis van hoe groen het publiek het merk vindt en hoe het bedrijf presteert op het gebied van duurzaamheid. Adviesbureau Deloitte ontwikkelde een methode om op basis van jaarverslagen de groene prestaties te meten. Bij een aantal merken zitten er grote verschillen tussen publieke perceptie en daadwerkelijke prestaties. Zo denkt het publiek dat McDonald’s, Ikea en Coca-Cola best groen zijn. De groene prestaties vallen echter tegen. (Novum)

Winst Santander daalt door Britse claims

Rotterdam. Banco Santander heeft een 38 procent lagere nettowinst geboekt in het tweede kwartaal, nadat het 620 miljoen euro reserveerde voor mogelijke claims van Britse verzekeringsklanten. Dat maakte de Spaanse bank vanmorgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend. De nettowinst van de grootste beursgenoteerde bank in de eurozone daalde daardoor naar 1,39 miljard euro. (Novum).