Kortkolom economie

Kredietwaardigheid Nokia omlaag

Rotterdam. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van telefoonfabrikant Nokia met twee stappen verlaagd vanwege de slechte verkoopcijfers van de smartphones van het Finse bedrijf. In een verklaring laat Moody’s weten dat de verlaging (van A3 naar Baa2) een weerspiegeling is van „een ernstige verzwakking van Nokia’s eerdere leidende positie in de markt”. Moody’s maakt zich zorgen over de tijd die Nokia nodig heeft telefoons te maken die op Windows draaien, sinds de overeenkomst met de Amerikaanse softwaregigant. De eerste Nokia Windowstelefoons worden niet voor de tweede helft van 2012 verwacht. Ondertussen zullen de prijzen voor de huidige Symbian-telefoons van Nokia onder druk komen te staan, vreest Moody’s. (AP)

AKZO neemt Chinese chemieproducent over

Rotterdam. AkzoNobel neemt Boxing Oleochemical uit China over. Dat heeft het chemieconcern vandaag bekendgemaakt. Met de overname, waarvan geen financiële details zijn vrijgegeven, wil Akzo zijn positie op het gebied van oppervlakteactieve stoffen (zoals zepen) versterken en de productiecapaciteit in Azië vergroten. Boxing is gevestigd in de provincie Shandong en is volgens Akzo de belangrijkste leverancier van alifatische aminen en derivaten in China. Het bedrijf had in 2010 een omzet van ongeveer 100 miljoen euro. De overname zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2011 worden afgerond, waarna de activiteiten van Boxing worden geïntegreerd in AkzoNobel Surface Chemistry. (Novum)

Daimler verhoogt winstverwachting

Rotterdam. Daimler heeft de winstvoorspelling voor het gehele jaar verhoogd, nadat de nettowinst in het tweede kwartaal 30 procent hoger uitkwam dan in dezelfde periode in 2010. Volgens de Duitse automaker worden de resultaten gestuwd door meer vraag naar trucks en luxe auto’s. „We nemen aan dat de winst nog positiever uit zal komen dan we eerder hadden verwacht en dat deze het niveau van 2010 significant zullen overstijgen”, stelt bestuursvoorzitter Dieter Zetsche in een toelichting. De autofabrikant verwacht dat de omzet over heel 2011 uitkomt boven 100 miljard euro. De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 1,7 miljard, tegenover 1,31 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. (Novum/Dow Jones)

Nutreco en DSM willen Provimi opdelen

Rotterdam. Nutreco en DSM bevestigen dat zij overwegen om samen een bod te doen op diervoederproducent Provimi. Vandaag meldde het Financieele Dagblad dat beide bedrijven van plan zijn samen een bod uit te brengen op Provimi en het bedrijf vervolgens onderling te verdelen. Provimi is in handen van private-equityfonds Permira, dat voor de verkoop zakenbank JP Morgan heeft ingeschakeld. Volgens het FD circuleren overnamebedragen van 1,4 miljard tot 2 miljard euro. Vanochtend noteerde het aandeel DSM 2,1 procent lager, terwijl Nutreco 0,7 procent hoger noteerde. (Dow Jones)

Eneco plant biocentrale in haven van Delfzijl

Rotterdam. Energiebedrijf Eneco gaat een bio-energiecentrale bouwen in het havengebied van Delfzijl. Vanaf 2013 moet de centrale 49 megawatt groene stroom opleveren, goed voor energie voor 120 duizend huishoudens. In de centrale zullen snippers van gerecycled hout worden gebruikt. Jaarlijks moet daarvoor driehonderduizend ton aan houtsnippers worden aangeleverd per schip, trein en vrachtwagen. Met de centrale wordt per jaar 250 duizend ton CO2 bespaard. (Novum)