Kortkolom buitenland

Netanyahu: ik pak de huizencrisis aan

Jeruzalem. De Israëlische premier Netanyahu heeft gisteren „grootscheepse” hervormingen aangekondigd om de scherp gestegen woonlasten aan te pakken die tot groeiend straatprotest hebben geleid. Zo zal de verkoop van staatsland worden vergemakkelijkt en er meer goedkope woonruimte voor studenten worden gebouwd. De huizenprijzen zijn met ongeveer 50 procent gestegen sinds 2008. Netanyahu noemde „de huisvestingscrisis een werkelijk probleem”. In elk geval is zijn populariteit scherp gedaald. In mei was volgens een peiling van de krant Ha’aretz 51 procent van de Israëliërs tevreden over zijn beleid en 31 niet; terwijl nu 54 procent ontevreden is en 32 procent hem steunt. (Reuters)

Bij vliegtuigongeluk Marokko 78 doden

Rabat. Bij het neerstorten van een Marokkaans militair transportvliegtuig zijn gisteren in totaal 78 inzittenden om het leven gekomen. Aanvankelijk meldden de Marokkaanse autoriteiten 20 doden. De Hercules C-130 vloog in slecht weer tegen een berg in het zuiden van het land, op weg naar Laayoune en Dakhla in de geannexeerde Westelijke Sahara. Aan boord waren negen bemanningsleden, zestig militairen en twaalf burgers. (AFP)

Franse VN-soldaten gewond in Libanon

Beiroet. Zes Franse militairen van de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon raakten gisteren gewond toen een bom langs een weg bij de stad Sidon ontplofte. Dat hebben de Franse en Libanese autoriteiten meegedeeld. In mei werden zes Italiaanse VN-militairen gewond bij een soortgelijke aanslag bij Sidon. De daders zijn nooit gevonden. UNIFIL, dat in 1978 in Zuid-Libanon werd gestationeerd, telt ongeveer 12.000 manschappen uit 35 landen. Zijn taak om de vrede te handhaven in het grensgebied met Israël en er wapens weg te houden werd versterkt na de oorlog in 2006 tussen Israël en de gewapende Libanese organisatie Hezbollah. (Reuters, AFP)

VS schorten hulp aan Malawi op na geweld

Blantyre. De VS hebben voor ruim 240 miljoen euro aan ontwikkelingshulp aan Malawi opgeschort, nadat anti-overheidsprotesten in dat land vorige week gewelddadig werden neergeslagen. In een persbericht zei de Amerikaanse overheidshulporganisatie Millenium Challenge Corporation „ernstig bezorgd te zijn” over de gebeurtenissen in Malawi. Bij de onderdrukking van anti-overheidsdemonstranten door leger en politie kwamen vorige week negentien demonstranten om het leven. Zo’n vijfhonderd anderen werden gearresteerd. De Britse overheid schortte deze maand al voor 380 miljoen euro hulp aan Malawi op. (Reuters, AP)

Weer uitstel in zaak tegen Strauss-Kahn

New York. De hoorzitting in de zaak tegen Dominique Strauss-Kahn die voor 1 augustus gepland stond, is opnieuw doorgeschoven, naar 23 augustus. De advocaten van Strauss-Kahn, die door een kamermeisje wordt beschuldigd van een poging tot verkrachting, maakten gisteren bekend dat zij akkoord zijn gegaan met een verzoek om uitstel van de openbare aanklager. „We hopen dat hij als het 23 augustus is, het besluit heeft genomen de zaak te seponeren”, zeiden ze. De openbare aanklagers hadden eerder gezegd dat de geloofwaardigheid van het kamermeisje, Nafissatou Diallo, onder druk staat. In een interview op de tv-zender ABC en in het weekblad Newsweek heeft Diallo in detail verteld over de verkrachtingspoging. Dit heeft de druk op het openbaar ministerie vergroot om Strauss-Kahn te vervolgen. (AFP, AP, Reuters)