Kortkolom binnenland

Familie Qadiri mag voorlopig blijven

Coevorden. Het asielzoekersgezin Qadiri mag in Aalden blijven wonen als de familie bereid is om mee te werken aan terugkeer. Dat is de uitkomst van overleg tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Coevorden. De Qadiri’s moeten Nederland definitief verlaten, maar burgemeester Bouwmeester (D66) van Coevorden – waar Aalden onder valt – weigert mee te werken met het overplaatsen van het gezin naar een uitzetcentrum. De vader komt uit Afghanistan en is moslim, de moeder uit Tadzjikistan en is christen. In geen van beide landen kan het gezin naar eigen zeggen terecht. Het gezin heeft twee kinderen die in Nederland zijn opgegroeid. Minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) is er niet van overtuigd dat het gezin niet in een van de twee landen terecht kan. (Novum)

Nu 27 besmette zieken overleden in Maasstad

Rotterdam. Opnieuw zijn twee mensen overleden die besmet waren met de gevaarlijke Klebsiella bacterie. Daarmee komt het aantal doden op 27. Ook zijn er acht nieuwe dragers bekend en zijn er 143 mensen bijgekomen die mogelijk ook besmet zijn met de bacterie. Dat meldde het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gisteren. Het totale aantal dragers komt hiermee uit op 78. Van hen zijn er 27 overleden. Een onafhankelijke partij onderzoekt nog of de bacterie een rol heeft gespeeld bij hun dood. Maasstad kampt al maanden met een uitbraak van de bacterie die ongevoelig is voor vrijwel alle antibiotica. (Novum)

MRSA-bacterie in Arnhems ziekenhuis

Arnhem. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem roept patiënten op zich te laten testen op de MRSA-bacterie. Het ziekenhuis denkt dat het te maken heeft met een vrij besmettelijke variant, werd vandaag bekendgemaakt. De bacterie werd vorige week aangetroffen bij een patiënt die op de verpleegafdeling chirurgie lag. Deze wordt sindsdien geïsoleerd verpleegd. Dit jaar is de variant er bij twaalf patiënten aangetroffen, meer dan normaal. De MRSA-bacterie is niet meer gevoelig voor gebruikelijke antibiotica. Mensen met een verminderde weerstand kunnen er ziek van worden. Eerder deze week werd de bacterie aangetroffen in het St. Jans Gasthuis in Weert. (Novum)

Bezwaar tegen bredere A58 verworpen

Den Haag. De derde rijstrook op de A58 tussen Batadorp en Oirschot blijft open voor het verkeer. De Raad van State verwierp vanochtend het bezwaar dat was aangetekend door onder meer buurtvereniging De Heikneuters. De rijstrook is vorig jaar geopend door minister Melanie Schultz (Verkeer, VVD) en maakt deel uit van de zogeheten spoedaanpak wegen. De klagers betwijfelden onder meer of geluids- en luchtkwaliteitsnormen wel worden gehaald. De Raad van State wijst erop dat de minister het besluit nog heeft aangepast en voor een aantal woningen langs de route hogere geluidswaarden heeft vastgesteld. (Novum)

Gemeente Vaals gaat werklozen weren

Vaals. De gemeente Vaals gaat vanaf september werkloze nieuwkomers weren. Wethouder Jean-Paul Kompier (werk en economie) noemt de bijstandsdichtheid (3 op 100 inwoners tegenover 1 op 100 gemiddeld in Nederland) onaanvaardbaar hoog. Werklozen komen naar Vaals vanuit de regio, maar ook vanuit andere delen van het land. De gemeente beroept zich op een Europese richtlijn uit 2004. Nederland kent de Rotterdamwet, maar die richt zich voornamelijk op grote gemeenten of plaatsen met wijken met grote concentraties uitkeringsgerechtigden. (NRC)