Kansen UBS bij vermogensbeheer

Ossie Grübel heeft eindelijk de werkelijkheid onder ogen willen zien: nu nieuwe kapitaalregels zwaar op de resultaten drukken, zal UBS in 2014 geen 15 miljard Zwitserse frank (12,9 miljard euro) aan winst vóór belastingen boeken, wat de topman van de Zwitserse bank op de beleggersdag in 2009 nog had voorspeld.

Duitslands grootste commerciële bank, Deutsche Bank, heeft daarentegen de winstdoelstelling van 10 miljard euro vóór belastingen voor dit jaar, die dateert uit 2009, herbevestigd.

Beide banken werden dit kwartaal getroffen door dezelfde tegenslagen in de handel. Maar het streven van Deutsche Bank om zich te ontwikkelen tot een mondiale macht op het gebied van de handel in aandelen en obligaties blijft intact. Het Zwitserse UBS heeft terecht besloten dit veld te ontruimen en zich te concentreren op zijn eigen veerkrachtige private bank.

Zowel UBS als Deutsche zag de inkomsten uit de obligatiehandel teruglopen met zo’n 37 procent, doordat de zorgen over de schulden van de eurozone en de Verenigde Staten beleggers aan de zijlijn hielden.

Maar de inkomsten van Deutsche Bank uit de obligatiehandel zijn wél ruim twee maal zo hoog gebleven als die van UBS. De hoge vaste kosten betekenen dat de inkomsten veel hoger zijn voor firma's met een dominante positie, zoals Deutsche Bank, dat tot de topdrie behoort bij een hele reeks obligatiesoorten.

De handelsactiviteiten van UBS zijn daarentegen ondermaats, zoals wordt aangetoond door een kosten-inkomstenverhouding die dit jaar voor de hele zakenbank op 86 procent uitkwam. Hoewel Grübel zich niet heeft uitgelaten over de vraag waar zo’n 2 miljard Zwitserse frank aan nieuw aangekondigde jaarlijkse brutobezuinigingen vandaan moeten komen, wil UBS investeren in zijn private bank. Een salarisgroei die 11 procent lager is dan in het eerste kwartaal duidt erop dat de zakenbankiers die daar niet voor worden geselecteerd weinig hebben om naar vooruit te kijken.

Het goede nieuws voor UBS is dat zijn divisie voor vermogensbeheer erin is geslaagd zowel de financiële crisis als de ruzie met de Amerikanen over belastingontduiking te overleven.

De private bank van UBS verwezenlijkt jaarlijks over de hele wereld meer dan 16 miljard Zwitserse frank aan inkomsten, meer dan de helft zo veel als de zakenbank. Nu de winstmarges vóór belastingen daar ruim twee maal zo hoog zijn als bij de zakenbank, liggen de kansen voor UBS duidelijk op het gebied van het vermogensbeheer.

UBS houdt staande dat zijn rijke cliëntèle een aparte divisie voor zakenbankdienstverlening eist. De uitdaging zal dus zijn te bedenken welke delen van de zakenbankdivisie van UBS noodzakelijk zijn om in deze wensen te kunnen voorzien en de rest vaarwel te zeggen.

Margaret Doyle

Vertaling Menno Grootveld