Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Justitie VS onderzoekt ING om transacties ‘schurkenstaten’

ING wordt door de Amerikaanse justitie verdacht van het schenden van sancties tegen ‘schurkenstaten’ Cuba, Iran en Syrië. Tegen de bank is een onderzoek ingesteld, maar de Amerikanen willen niet zeggen wat de verdenkingen precies inhouden.

Het Financieele Dagblad meldt dat volgens een “bron dichtbij De Nederlandsche Bank” ING boetes van “enkele honderden miljoenen euro’s” kunnen worden opgelegd. De bank zelf houdt het bij de mededeling dat het gaat om de vraag of transacties uit Cuba, Iran en Syrië volgens de regels hebben plaatsgevonden.

Alle internationale dollartransacties worden in Amerika geadministreerd. De Verenigde Staten claimen daarom het recht om tegen banken op te treden die sancties tegen ‘schurkenstaten’ schenden. De regels verbieden het bedrijven die in de VS actief zijn zaken te doen met die landen.

Eerder kregen de Britse banken Barclays en Lloyds boetes van respectievelijk 298 en 350 miljoen dollar, omdat ze klanten uit Iran en Libië hielpen sancties te omzeilen.
ABN Amro moest in 2005 een boete van tachtig miljoen dollar betalen wegens schending van de sancties tegen Iran en Libië, plus 500 miljoen dollar om verdere vervolging af te kopen.