Is deze uitverkoop erg?

Nee, de verkoop van Nederlandse bedrijven is niet erg. Het is een uitvloeisel van de moderne economische verhoudingen, om te beginnen op het gelijke Europese speelveld, waarop Nederlandse bedrijven buitenlandse kopen en andersom. En wat verandert er nou helemaal? De buitenlandse eigenaren zetten hun activiteiten gewoon voort.

En er zijn ook best voordelen, blijkt regelmatig uit onderzoek. Buitenlandse ondernemingen betalen hun personeel bijvoorbeeld beter. Verder is de praktijk dat de managers die leiding gaven gewoon in dienst blijven. En ook bedrijven met buitenlandse grootaandeelhouders moeten zich net zo aan de Nederlandse wetten en regels houden als ieder ander.

Ja, het is wel erg. De Nederlandse economie wordt steeds meer lijdend voorwerp van de nukken en grillen van buitenlandse managers. Buitenlandse ondernemingen, buitenlandse managers, ja, zelfs buitenlandse overheden krijgen greep op vitale nationale infrastructuur. Het was al de KLM, nu weer energie, straks de NS, Schiphol, een kerncentrale of onze drinkwatervoorziening. Opeens blijk je als Nederland bijvoorbeeld afhankelijk van de spreekwoordelijke gaskraan (Gazprom), die kan worden dichtgedraaid. Het vergroot de afhankelijkheid van buitenlandse staten, die naast economische belangen (rendement) wellicht ook politieke belangen (je moet hun bondgenoot worden) behartigen. Dat is niet alleen slecht voor ons nationale zelfgevoel, maar ook voor de toekomst. Investeren de nieuwe eigenaren in onderzoek en ontwikkeling in Nederland, of liever op hun thuismarkt? En hoeveel carrièremogelijkheden hebben Nederlandse high potentials bij bedrijven die vanuit het buitenland worden geleid?