ING riskeert miljoenenboete VS

ING riskeert een hoge boete in de Verengde Staten , omdat de bank-verzekeraar sanctieregimes voor zogeheten schurkenlanden als Cuba, Iran en Syrië in de Verenigde Staten geschonden zou hebben. De Amerikaanse justitie is een strafrechtelijk onderzoek tegen ING begonnen, zo meldt het Financieele Dagblad vanmorgen.

De krant citeert een bron dichtbij toezichthouder De Nederlandsche Bank, die zegt dat de bank een boete van honderden miljoenen dollars opgelegd kan krijgen. Een woordvoerder van ING bevestigt het onderzoek en zegt dat de bank er rekening mee houdt dat „als er een sanctie komt, die aanzienlijk is”. Hij wil niet zeggen welke voorzieningen ING daarvoor heeft getroffen.

In het jaarverslag over 2010 maakt ING al melding van informatieverzoeken van verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen, waaronder het Amerikaanse Openbare Ministerie en de officier van justitie in het departement New York. Wat precies wordt onderzocht is niet bekend.

De Amerikaanse regels voor transacties met landen op de lijst van de Office for Foreign Assets Control (Ofac) zijn streng. Ze betreffen alle dollartransacties die banken met die landen doen, waarbij het niet uitmaakt of ze via eigen vestigingen in de VS zijn gelopen of niet. Omdat alle dollartransacties administratief uiteindelijk via Amerikaanse banken verlopen, vinden de Amerikaanse autoriteiten dat ze wereldwijd mogen optreden tegen banken die zich niet aan de regels houden.

Daarbij is voor bestraffing al voldoende dat een bank zijn procedures niet in orde heeft om betalingen tegen te houden. Er hoeft niet een concrete betaling gevonden te worden aan een land, bedrijf of persoon die op de uitgebreide sanctielijst van de Ofac staat. Op die lijst staan niet alleen de schurkenlanden waarmee het verboden is zaken te doen zoals Cuba, Iran, Syrië en sinds dit jaar Libië, maar ook personen en organisaties die verdacht worden van terrorisme en witwassen.

Eerder kreeg ABN Amro een forse boete in de VS, omdat via de kantoren in Dubai en New York niet geheel volgens de juiste procedures betalingen waren toegestaan aan Syrische en Iraanse banken. ABN Amro kreeg in 2005 een boete van 80 miljoen dollar en de nieuwe eigenaar RBS betaalde in 2010 in een schikking nog eens 500 miljoen dollar. Ook de Britse banken Barclays en LLoyds kregen dergelijke boetes van honderden miljoenen dollars opgelegd.