Helft Saab-personeel geen salaris

Saab blijft struikelen van crisis naar crisis. De nieuwste tegenvaller: de Zweedse autoproducent, eigendom van Swedish Automobile (voorheen Spyker) heeft nog geen geld om de helft van zijn personeel te betalen.

Naar schatting 1.600 van de 3.600 Saab-werknemers hebben deze maand geen geld overgemaakt gekregen. Het gaat om kantoorpersoneel, meldt Saab op zijn website. Het duurt volgens de fabrikant te lang voordat de investeerders met geld over de brug komen. „We proberen een regeling op korte termijn te treffen zodat we de salarissen meteen kunnen overmaken.”

Saab zit al jaren in de financiële problemen en balanceert op het randje van faillissement. Het bedrijf verkocht onlangs zijn vastgoed om geld los te maken. Er was dringend nieuw kapitaal nodig om schulden aan leveranciers af te betalen. Die weigerden onderdelen voor de productie van auto’s te leveren.

Saab verkoopt het vastgoed en huurt het daarna weer terug. Deze constructie levert het bedrijf 28 miljoen euro op. In totaal wist de Nederlandse topman Victor Muller 65 miljoen euro van investeerders bij elkaar te sprokkelen, om het bedrijf weer op gang te helpen en eindelijk weer Saabs van de band te laten rollen.

De belangrijkste geldschieters van Saab komen uit China. Autoproducenten Pang Da en Youngman investeren samen 245 miljoen euro in Swedish Automobile en krijgen daarmee de meerderheid van het bedrijf in handen. Begin deze maand was er voldoende geld toegezegd om onderdelen te bestellen en het personeel te betalen. Saab dacht toen dat de productie op 9 augustus zou hervatten. Blijkbaar zijn de investeerders toch trager dan de autofabrikant gedacht had.

Door de nieuwe tegenvaller daalde het aandeel Swedish Automobile op de Amsterdamse beurs gisteren scherp, met bijna 12 procent. Een aandeel was vanmorgen 1,45 euro waard, begin dit jaar ruim 6 euro.