Heemskerk stelt teleur: zevende op 200m vrij

Zwemster Femke Heemskerk is vanmiddag bij de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) in het Chinese Shanghai teleurstellend als zevende geëindigd in de finale van de 200 meter vrije slag.

De wereldtitel ging naar de favoriete Federica Pellegrini. De rustig gestarte Italiaanse zwom na een inhaalrace een tijd van 1.55,58. Kylie Palmer uit Australië eindigde als tweede, Camille Muffat uit Frankrijk werd derde.

De verwachtingen waren vanmiddag hooggespannen rond Heemskerk (23), die haar voor het eerst een grote individuele finale zwom tijdens een WK langebaan. De Nederlandse stond vooral bekend als één van de Golden Girls van de succesvolle Nederlandse estafetteploeg die zondag WK-goud won.

Heemskerk leek in topvorm te verkeren in Shanghai, getuige haar tijden. Gisteren zwom ze in de halve finale (1.55,54) een seconde onder haar eigen nationale record – tot haar eigen verbazing. Met die tijd zou ze vanmiddag wereldkampioen zijn geworden.

Heemskerk ging in de finale te hard van start, lag het grootste deel van de race aan de leiding, maar voelde in de laatste vijftig meter de krachten uit haar lichaam wegvloeien. In de laatste meters werd ze aan alle kanten voorbij gezwommen. Ze eindigde als voorlaatste, in een teleurstellende tijd van 1.57,63, ruim twee seconden langzamer dan in de halve finale van gisteren.

„Ik snap er zelf helemaal niks van”, zei ze na afloop voor de camera’s van de NOS. „Ik was niet zenuwachtig, ik voelde me goed. Maar ik ging gewoon kapot. Gisteren klopte alles nog perfect.”

De laatste finaleplaats voor een Nederlandse zwemster op de 200 meter vrij was voor Karin Brienesse, twintig jaar geleden op de WK in het Australische Perth. In 1982 was Annemarie Verstappen in Guayaquil (Ecuador) de laatste Nederlandse die een wereldtitel won op de 200 vrij.

Ondanks de tegenvaller kan Heemskerk moed putten uit de prestaties die ze in Shanghai levert. Twee jaar geleden, op de WK in Rome, miste ze de finale nog ruimschoots en werd ze elfde op haar specialiteit. Een jaar later liep ze als een ziek vogeltje rond tijdens de EK in Boedapest, waar ze zich zoveel van had voorgesteld. Die prestaties vormden de aanleiding voor haar overstap van Amsterdam naar de Franse trainer Romain Barnier en diens zwemgroep in Marseille, waar ze sindsdien traint. Heemskerk zag in dat ze zonder een forse ingreep in haar zwemleven gedoemd was een achterhoedegevecht te leveren tijdens de Spelen van Londen.

Vrijdag krijgt Heemskerk, sinds zondag in het bezit van het estafettegoud (4x100 vrij), een nieuwe kans, op de 100 meter vrije slag. Wegens haar hoge snelheid lijkt dat nummer haar op dit moment beter te liggen. Het afgelopen jaar leek ze de binnenlandse concurrentiestrijd met Ranomi Kromowidjojo te verliezen, maar sinds Heemskerk overstapte naar Marseille valt geen voorspelling meer te maken over haar mogelijkheden.

Zondagmiddag klokte Heemskerk op de 4x100 meter vrije slag een splittijd van 52,46 seconden. Daarmee was ze veruit de snelste van het hele veld. Ook haar ploeggenoten Kromowidjojo (53,26) en Marleen Veldhuis (53,33) kwamen niet in de buurt van haar tijd. Op basis van die tijden behoort Heemskerk vrijdag tot de favorieten voor de wereldtitel.