Graffiti van verdreven Talibaan aan de muur

Taliban graffiti shows an injured enemy soldier at right being carried away during an attack decorating a wall in the Musa Qala district center and the current Battalion Command Headquarters for the U.S. Marine 3rd Battalion 2nd Marines based out of Camp Lejeune, N.C., Monday, July 25, 2011 in Helmand province, Afghanistan. The district center, once a large opium market under Taliban control also served as sleeping quarters for opium addicts. The graffiti, from that period, depicts Taliban fighters shooting down Russian, American or coalition planes, blowing up their tanks and taking their prisoners. (AP Photo/David Goldman) AP

Amerikaanse militairen in Musa Qala in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand hebben hun kwartier opgeslagen in een gebouwencomplex vol graffiti uit de tijd dat de Talibaan nog de dienst uitmaakten in de plaats. Op de muren zijn afbeeldingen getekend, waarop te zien is hoe de islamitische strijders Amerikaanse tanks en vliegtuigen onschadelijk maken. De tekeningen zijn overigens niet per se van de Talibaan zelf. Het sobere complex diende ook als slaapverblijf voor verslaafden aan opium. Onder de Talibaan was Musa Qala een belangrijke marktplaats voor opium. Hoewel de NAVO vorige week de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Lashkar Gah, de hoofdplaats van Helmand, overdroeg aan de Afghaanse regeringstroepen, blijven Amerikaanse en Britse troepen elders in de provincie een sleutelrol spelen. Maandag werden er volgens informatie van de Afghaanse regering weer 22 opstandelingen gedood, van wie veertien in het district Musa Qala. (NRC)