Graffiti van verdreven Talibaan aan de muur

Amerikaanse militairen in Musa Qala in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand hebben hun kwartier opgeslagen in een gebouwencomplex vol graffiti uit de tijd dat de Talibaan nog de dienst uitmaakten in de plaats. Op de muren zijn afbeeldingen getekend, waarop te zien is hoe de islamitische strijders Amerikaanse tanks en vliegtuigen onschadelijk maken. De tekeningen zijn overigens niet per se van de Talibaan zelf. Het sobere complex diende ook als slaapverblijf voor verslaafden aan opium. Onder de Talibaan was Musa Qala een belangrijke marktplaats voor opium. Hoewel de NAVO vorige week de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Lashkar Gah, de hoofdplaats van Helmand, overdroeg aan de Afghaanse regeringstroepen, blijven Amerikaanse en Britse troepen elders in de provincie een sleutelrol spelen. Maandag werden er volgens informatie van de Afghaanse regering weer 22 opstandelingen gedood, van wie veertien in het district Musa Qala. (NRC)