Gevulde limoentjes

Iedereen heeft wel zo’n iconische vakantiefoto van zichzelf, ergens op een strand, met een schepje in de hand en een gelukzalige glimlach op het kindergelaat. Op die van mij ben ik een jaar of drie. Mijn kleuterbeentjes steken stevig en bruin uit een rood zwembroekje en een zonnehoed hangt scheef op mijn door zeewater en zonlicht verbleekte krulletjes. Het is een van de weinige foto’s waarop ik mezelf erg aantrekkelijk vind.

De foto is genomen op Ibiza en ik herinner me dat ik heel gelukkig was tijdens die vakantie. Maar misschien moet ik mijn geheugen in dit geval niet helemaal vertrouwen en heb ik die herinnering simpelweg van mijn ouders geleend. Als zij het over die weken op dat Spaanse eiland hadden begonnen ze altijd zachtjes te stralen. Het was zo’n zeldzame vakantie, waarop alles eens een keer wél idyllisch uitpakte. Iedereen had het naar zijn zin, het regende niet, er nestelden geen vleermuizen in de slaapkamers van het huur-appartement en mijn zus en ik speelden de hele dag met onze schepjes zonder elkaar de hersens in te slaan.

De familie overlevering – die overigens óók niet helemaal betrouwbaar is – vertelt tevens dat ik tijdens die vakantie op Ibiza mijn eerste met ijs gevulde citroen at. Nog steeds een van mijn favoriete zomertoetjes. Met mijn recentelijk aangeschafte ijsmachine maakte ik een volwassen variatie op dit thema: gevulde limoentjes.

Met ijs gevulde limoentjes (4 stuks)

5 limoenen

150 ml water

1 stengel sereh (citroengras)

200 gr suiker

200 ml slagroom

100 gr dikke volle yoghurt

Doe het water met de suiker in een pan. Snij de sereh in stukken en doe deze erbij. Rasp de schil van één – bij voorkeur biologische – limoen en snij van de andere vier het kapje af en haal ze leeg. Snij met een scherp mes het vruchtvlees los van de schil en schep vervolgens met een lepel de limoen leeg. Doe het vruchtvlees en het sap ook bij de suikerwater. Leg de lege vruchten met hun kapjes verpakt in folie in de diepvries. Laat de siroop een minuut of tien zachtjes koken en zet het dan – afgedekt – een nacht weg.

Zeef de siroop, doe het in de mengbak van uw ijsmachine en zet het even in de diepvries zodat het alvast goed koud wordt. Klop de slagroom lobbig, meng dit tezamen met de yoghurt door de limoensiroop en maak er in een minuut of twintig ijs van in uw machine. Als u niet zo’n apparaat heeft, doe het mengsel dan in een (in de diepvries voorgekoelde) plastic of metalen bak. Sluit deze af met een deksel of folie en zet ’m in de vriezer. Hark het ijsmengsel elk half uur door met een vork. Haal de limoenen uit de diepvries, vul ze met ijs en zet het kapje erop.

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert

    • Roos Ouwehand