‘Toch vertraging’ in optreden Noorse politie door problemen met boot

Norwegian police continue their investigations Monday July 25, 2011 on the island of Utoya in the surrounding Tyrifjorden lake where a shooting massacre at a youth camp took place Friday. An Oslo district court judge decides to hold the arraignment for the suspect in the twin attacks in Norway behind closed doors, depriving him of the platform he's looking for to air his belief that Europe must be saved from Muslim colonization. (AP Photo/Scanpix Norway/Terje Bendiksby) NORWAY OUT Onderzoek van de Noorse politie op het eiland Utøya. Foto AP / Scanpix Norway / Terje Bendiksby

Update 19.15 uur In een verklaring heeft een Noorse politieagent die betrokken was bij de aanhouding van Anders Behring Breivik gezegd dat er bij de oversteek naar het eiland Utøya “ongeveer tien minuten” vertraging is opgelopen door de haperende motor van een boot. Dat meldt AFP.

Agent Jacob Bjertnaes stelde dat Breivik zich direct nadat de agenten op het eiland aankwamen overgaf door zijn armen omhoog te houden. Zijn lezing over het oponthoud strookt niet met die van de commandant van de Noorse Delta Force-eenheden, die eerder vandaag zei dat de problemen die politieagenten ondervonden om per boot naar het eiland Utøya te gaan “geen vertraging” hebben veroorzaakt.

Deze Anders Snortheimsmoen zei tegen persbureau AP dat hoewel de kleine boot waarmee de politie naar het eiland wilde vertrekken haperde, een groter vaartuig van de Delta Force bijna gelijktijdig in de haven aankwam en de tocht naar het eiland kon overnemen. De anti-terreureenheid zou 47 minuten na de roep om assistentie van de politie op het eiland zijn aangekomen, waarna dader Breivik binnen twee minuten opgepakt werd.

Op het eiland had Breivik anderhalf uur de tijd om 68 slachtoffers te maken voor hij werd aangehouden. In Noorwegen neemt de kritiek op de politie toe vanwege de trage reactie na de eerste melding van schoten op het eiland. Volgens de districtchef van de politie in Oslo was het niet mogelijk om eerder op het eiland te geraken omdat er vanwege recente bezuinigingen geen helikopter voorhanden was, meldt de NOS. De bemanning van de enige beschikbare helikopter was op vakantie, waardoor de politie per auto en boot naar het eiland moest.

Toen de politie arriveerde op Utøya vloog er al wel een helikopter van de televisiekanaal NRK boven het eiland. Dat was even na 18.00 uur, aldus de cameraman. de politie kwam niet eerder dan 18.25 uur op Utøya aan. Als verzachtende omstandigheid voor de politie wordt aangedragen dat de chaos na de bomaanslag in de regeringswijk in Oslo, die ook gepleegd werd door Breivik en waarbij acht doden vielen, de snelheid van handelen belemmerde. De Noorse minister van Justitie Knut Storberget prees gisteren de inzet van de politie in het “beperken” van de omvang van de tragedie.

Gisteren bracht de Noorse politie officieel de eerste vier namen van slachtoffers naar buiten. Volgens de Noorse zender TV 2 is er nog een vermist, maar de politie wilde dit tegenover persbureau AFP niet bevestigen.

Update 15.05 Premier Jens Stoltenberg heeft aangekondigd het veiligheidsbeleid in Noorwegen te herzien als het onderzoek naar de gebeurtenissen is afgerond. “Als wij, op welke manier dan ook, troost hebben geboden aan de nabestaanden van de slachtoffers, wordt het tijd om lessen te trekken uit de ervaringen.”

Update 15.07 De Deense regering heeft bevestigd dat er onder de dodelijke slachtoffers een Deense is. Hanne Balch Fjalestadshe was 43 jaar en werkte als EHBO-medewerker op het eiland. Haar dochter van twintig overleefde het bloedbad.

    • Bart Hinke