Even net zo leven als de 'rich and famous' in Monaco

Monte Carlo. Regie: Thomas Bezucha. Met: Selena Gomez, Leighton Meester, Katie Cassidy. In: 47 bioscopen. **

Drie Amerikaanse meisjes uit Texas gaan op vakantie naar Parijs, waar een van hen wordt aangezien voor een beroemdheid. Grace wordt aangezien voor de verwende, verveelde Cordelia, een puissant rijk meisje dat in Monte Carlo aanwezig moet zijn op een liefdadigheidsbal. Als ze verstek laat gaan, neemt Grace haar plaats in, met haar vriendin en stiefzus als chaperonnes. Ook zij willen wel eens proeven van de levensstijl van de rich and famous.

Monte Carlo is met een beetje goede wil te beschouwen als de populaire variant op Abbas Kiarostami’s Copie conforme, ook een film waarin kwesties als echt en onecht, en origineel versus namaak een rol spelen. Grace is een kopie van Cordelia, maar dan zonder de slechte Paris Hilton-achtige eigenschappen. Bovendien leert ze zichzelf beter kennen door zich voor te doen als iemand anders. Door niet authentiek te zijn, wordt ze authentieker.

Maar al deze potentieel interessante bespiegelingen en een kritische blik op celebrity’s met sterallures worden bedolven onder standaard situaties die we kennen uit talloze andere romantische komedies. Dan toont ook de film, waarvoor slechts kortstondig werd neergestreken in Parijs en Monaco en die grotendeels werd opgenomen in Boedapest, zijn ware aard: het is een stervehikel voor Selena Gomez (1992), bekend uit de Disneyserie Wizards of Waverley Place. Dat ze zangeres is, wordt onderstreept tijdens de aftiteling.