Etnische Serviërs steken Kosovaarse grenspost in brand

Members of the Kosovo special police unit carry the coffin during the funeral of Enver Zymber, a member of the Kosovo special police unit in the village of Dubovc, 20km north of Pristina July 27, 2011. Zymber died on Tuesday after being seriously wounded during a botched attempt by ethnic Albanian Kosovo government forces to take control of two border posts in an ethnic Serb area, police said. (CIVIL UNREST POLITICS CRIME LAW) Speciale eenheden van de Kosovaarse politie dragen de kist op de begrafenis van Enver Zymber, de politieagent die dinsdag overleed na een confrontatie met etnische Serviërs. Foto Reuters

Etnische Serviërs hebben een grensovergang in het noorden van Kosovo in brand gestoken. De actie komt nadat de Kosovaarse regering verklaarde de grenspost en een andere onder controle te hebben.

Oliver Ivanovic, de Servische staatssecretaris voor Kosovo, zei dat niemand gewond is geraakt. Wel uitte hij zijn bezorgdheid over verder geweld:

“Eén daad van geweld leidt tot meer geweld. Ik ben bang dat we in een spiraal van geweld terechtkomen”, vertelde hij tegen persbureau Reuters.

Gisteravond overleed een Kosovaarse politieman, nadat hij door etnische Serviërs door het hoofd werd geschoten. Ze gooiden ook een granaat, die vier agenten verwondde. Dezelfde grenspost werd in 2008 in brand gestoken door lokale Serviërs na de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

De Kosovaarse premier Hashim Thaci had opdracht gegeven tot de politiemissie, om zijn greep op het noorden te verstevigen. Vorige week stelde zijn regering een importstop in voor Servische producten. Servische Kosovaren negeerden dat verbod en werden daarbij geholpen door het douanepersoneel dat de lokale etnisch Servische bevolking te vriend wilde houden.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Servië en Kosovo tot kalmte gemaand.

Onze buitenlandredactie over de achtergronden van de onrust:

“De Kosovaarse overheid heeft minimale controle over het noorden: belasting wordt niet geïnd; er wordt veel gesmokkeld en veiligheidstroepen zijn niet welkom. De etnische Serviërs identificeren zich meer met buurland Servië, dat de unilaterale afscheiding van Kosovo in 2008 niet erkent. De Servische overheid van haar kant hanteert sinds 2008 ook een ban op Kosovaarse producten.”