Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oslo CS ontruimd geweest, niets verdachts gevonden

Het centraal station van Oslo. Foto Peter Van den Bossche / Flickr CC

Een deel van het centraal station van de Noorse hoofdstad Oslo is ontruimd vanwege een verdachte koffer. Inmiddels is duidelijk dat er niets gevonden is op het station. Ook het bericht van de ‘gevaarlijke man’ bleek niet te kloppen. Dit meldt de NTB News Service volgens persbureau Reuters.

Update 10.19 uur Op het station van Oslo is niets verdachts gevonden, meldt de Noorse politie. De achtergelaten koffer is met een robot uit het station verwijderd, maar bevatte niets gevaarlijks.

Update 9.43 uur Het bericht dat de Noorse politie uit deed gaan dat men op zoek was naar een gevaarlijke en labiele man, blijkt foutief te zijn verzonden. De Noorse politie meldt dat men op zoek is naar een man met psychische problemen, maar dat die niets te maken heeft met de aanslagen of met aanslagpleger Anders Breivik.

“Dit heeft niets te maken met de gebeurtenissen van vrijdag. Het persbericht is foutief verzonden.” - de Noorse politie

Update 9.08 uur Op dit moment wordt tevens gezocht naar een ‘gevaarlijke’ en ‘labiele’ man die zichzelf identificeert met massamoordenaar Anders Breivik, die de aanslagen van afgelopen vrijdag pleegde. Het zou gaan om de man die afgelopen maandag was aangehouden, maar weer is vrijgelaten.

Op dit moment zegt de politie geen directe aanwijzingen te hebben dat de verdachte koffer op het station van Oslo iets te maken heeft met de aanslagen van vrijdag.

Een politiewoordvoerder laat aan persbureau AFP weten dat niet het hele station is ontruimd, maar wel ‘een groot gedeelte’. De koffer werd gevonden op een plek waar bussen naar de luchthaven van de Noorse hoofdstad vertrekken.

De autoriteiten nemen geen enkel risico, na de aanslagen afgelopen vrijdag, waarbij 76 mensen omkwamen bij een bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eiland Utøya.

Meer is op dit moment niet bekend.