Dader van aanslagen mailde ook naar Nederland

Op de lijst van mensen aan wie Anders Breivik zijn manifest tegen het ‘cultureel marxisme’ heeft gemaild, in de hoop op verdere verspreiding, komt één direct tot Nederland te herleiden e-mailadres voor, en achttien Belgische. Dat zegt Tanguy Veys, sinds 2010 parlementslid voor de rechts-nationalistische partij Vlaams Belang.

Hij heeft tot zijn verbazing ook een e-mail van Breivik gekregen, zegt hij aan de telefoon. „Iemand voor wie ik geen enkele sympathie heb en die ik nooit heb ontmoet.” De mail was afgelopen vrijdag verstuurd om 14.09 uur, nog geen twee uur voor de bomexplosie bij het regeringscentrum in Oslo.

Veys zegt de e-mailadressen gisteren te hebben doorgespeeld aan de Belgische justitie. Hij ontdekte de mail maandagmiddag, na terugkomst van vakantie. Er waren ook 1.002 adressen van andere geadresseerden zichtbaar. „Ik heb er niet voor gekozen om tussen die duizend e-mailadressen te staan. Daarom vertel ik die namen ook alleen aan justitie, om de privacy te respecteren van anderen op die lijst en te voorkomen dat ze bestookt worden met vragen. Waarschijnlijk is de lijst gebaseerd op Facebook-vrienden van Breivik en vrienden van die vrienden.”

Desgevraagd zegt Veys dat Paul Belien, de Vlaamse medewerker van Geert Wilders, niet op de lijst staat. „Ik ken zijn e-mailadres, en ik zie hem niet. Ik zie op de lijst ook geen andere mensen die direct gelieerd zijn aan Wilders.” Hij herkende het .nl-adres „niet als dat van iemand dat aan de PVV of enige politieke partij gelinkt kan worden.”

Van meer dan 400 adressen is de nationaliteit niet direct te herleiden, bijvoorbeel bij gmail en hotmail. Op basis van e-mail-extensies heeft Veys 135 adressen in Groot-Brittannië geteld, 115 in Italië, 74 in Frankrijk en 21 in Zweden.

„Tussen de achttien Belgische adressen zitten wel een paar mensen die ik ken, zoals een aantal studenten. Ik ben het enige Belgische parlementslid tussen die Belgische adressen. Er staan ook wat mensen op die zijn verbonden aan de Lijst Dedecker en de N-VA (twee Vlaams-nationalistische partijen, ML), maar geen mensen die hoog in de partij zitten.” Ook Laszlo Toroczkai, leider van een kleine rechts-nationalistische Hongaarse partij, heeft bekendgemaakt dat hij de e-mail van Breivik kreeg.

Noorwegen: pagina 8-9, 14-15

    • Marc Leijendekker