Co kiest voor de jeugd, ook bij Twente

FC Twente won gisteren in de voorronde van de Champions League ‘thuis’ met 2-0 van het Roemeense FC Vaslui. Door de vele geblesseerden koos coach Adriaanse tot zichtbaar genoegen voor spelers uit de eigen kweek.

26-07-2011, Arnhem. FC Twente - FC Vaslui. FC Twente coach Co Adriaanse op de bank tijdens de wedstrijd. Foto Bas Czerwinski

Patrick Kluivert zal moeten werken met „een selectie waar gaten in vallen. Maar dat weet je als je trainer van een beloftenelftal bent”. De topscorer aller tijden van Oranje (40 goals), deze zomer door FC Twente aangetrokken om het tweede elftal te leiden, verzoent zich al met het vooruitzicht dat hoofdtrainer Co Adriaanse van ‘de eigen kweek’ gebruik gaat maken. Dat was gisteren, in het met 2-0 gewonnen eerste duel in de voorlaatste kwalificatieronde voor de Champions League, alvast te merken. Dit keer noodgedwongen, door veel blessures.

Tegenover de potige kerels van het Roemeense FC Vaslui stonden jonge ventjes opgesteld. FC Twente, wegens het dodelijke bouwongeluk in de Grolsch Veste uitgeweken naar de Gelredome in Arnhem, verwierf zich gisteravond een goede uitgangspositie voor een doortocht naar de laatste voorronde, waarin het een zwaardere tegenstander van het kaliber Bayern of Arsenal zal treffen.

De jeugdige aanblik van het elftal moet niet als teken van extreme verjongingsdrift van de nieuwe trainer worden opgevat. Normaal gesproken zou FC Twente met dezelfde namen hebben gespeeld als in de laatste wedstrijd van het vorige seizoen tegen Ajax. Alleen de voornaam van Theo Janssen, die naar Amsterdam vertrok, zou vervangen moeten worden door die van naamgenoot Willem. Deze van Roda overgekomen middenvelder ontbrak wegens een keelontsteking. Ook Roberto Rosales (vakantie na Copa America), Nacer Chadli (knie), Bryan Ruiz (heup) en Denny Landzaat (scheen) ontbraken.

Adriaanse zei na afloop dat Twente zich geen seizoen in de proeftuin kan en wil veroorloven. „Daar is deze club te groot voor. Wij moeten meedoen om de titel.” Dat neemt niet weg dat de bekroonde jeugdacademie van FC Twente, die na fusies met Heracles en Go Ahead heel Overijssel en omstreken bestrijkt, onder Adriaanse weer eens een product kan afleveren in het eerste.

Anders dan voorgangers Michel Preud’homme en Steve McClaren, die met gelouterde spelers succesvol waren, is „Co altijd een trainer geweest die de jeugd een kans geeft”, weet Kluivert. „Het is mooi dat de jongens nu al hier aan kunnen ruiken, en de ervaring straks kunnen vertalen naar de competitie.”

De ex-spits van onder meer Ajax, AC Milan en FC Barcelona moest in de 50ste minuut een paar keer in zijn ogen wrijven. Bij een magere 1-0 voorsprong liet Adriaanse achtereenvolgens Niels Röseler (19), Andrej Rendla (20), Ola John (19), en Theodor Vogelsang (21) zich warmlopen. De laatste drie zouden even later invallen. Basisspeler Steven Berghuis (19) had toen al laten zien een eventueel vertrek van Ruiz tot op zekere hoogte te kunnen opvangen. „Steven ben ik kwijt”, weet Kluivert.

Adriaanse schiep er een poëtisch genoegen in „Vogelsang op de vleugel” te hebben laten invallen. En het publiek in het halfvolle Gelredome genoot van de dribbels van Ola John, jongere broer van oud-Twentenaar Collins John. Adriaanse: „Hoe die invalt! Er zaten hier zeker tien scouts op de tribune, die eigenlijk voor Ruiz en Chadli kwamen. Ik denk dat die in het laatste kwartier alsnog aan hun trekken kwamen.”

Maar de revelatie van de voorbereiding is rechtsbuiten Steven Berghuis, zoon van oud-voetballer Frank Berghuis. Junior had gisteren naar eigen zeggen wel „iets meer had mogen durven”. Hij vertelde na afloop dat hij pas na de komst van Adriaanse besloot bij FC Twente te blijven. „Onder de vorige trainer was ik toch vaak de negentiende man. Adriaanse heeft me direct bij de selectie gepakt. Het is een ideale trainer voor mij, hij durft jonge jongens in te zetten. Maar ik moet natuurlijk reëel zijn. Op mijn positie staat Bryan Ruiz.”

De selectie bleek gisteravond niet breed genoeg om het grote aantal afwezigen op te vangen en dat leidde vooral in de eerste helft tot pover voetbal. Maar FC Vaslui was ook „minder slecht dan ik had gedacht”, zei Adriaanse. De Roemenen waren nog het dichtst bij een openingstreffer, toen de Braziliaan Adailton de bal uit een vrij trap tegen de lat schoot. Marc Janko maakte na ruim een half uur 1-0 uit een penalty. Een attent intikkertje van dezelfde Oostenrijker in de 57ste minuut dwong Vaslui, in elk geval in de eerste wedstrijd, op de knieën.

Janko, die vorig jaar onder Michel Preud’Homme teleurstelde, kan dit seizoen na een succesvolle samenwerking bij Red Bull Salzburg rekenen op een basisplaats onder Adriaanse. De coach: „Hij heeft gewoon dat vertrouwen nodig.” Van zijn team, maar „vooral” van zijn trainer. „Janko wil altijd weg van de bal blijven, zodat hij die hoge diagonale bal kan ontvangen. Hij legt de ballen dan panklaar met zijn hoofd of borst. Met een lopende Luuk de Jong om hem heen is dat zeer gevaarlijk. Dat is zijn kracht. Daar oefenen we veel op”, zei Adriaanse na afloop.

Ook tot de oefenstof behoort inmiddels het ‘ABC’ van Adriaanse. Assistent-trainer Alfred Schreuder legt uit dat de A staat voor aanvallend storen van de opbouw van de tegenstander: „tot in hun zestien”. B is „behoudend pressen” halverwege de speelhelft van de tegenstander. En mocht Twente met tien man komen te staan, dan is daar nog de C-variant. Dat is opvangen op eigen helft. Schreuder: „Maar Co wil altijd A-pressen.”

    • Bart Hinke