CDA meldde gift 100.000 euro niet

Het CDA heeft de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar mede gefinancierd met een bijdrage van 100.000 euro van een bedrijf. De partij wil niet zeggen om welke onderneming het gaat.

De donatie bleef aanvankelijk onopgemerkt omdat het CDA in het jaarrapport over 2010 niet vermeldt dat het bedrag afkomstig is van een onderneming. Dat is in strijd met de Wet subsidiëring politieke partijen,

Bij navraag door deze krant naar de herkomst van 100.000 euro die was ingeboekt onder ‘opbrengst financiële actie’, liet een woordvoerder weten dat het een donatie van één bedrijf betreft. Volgens de partij een onderneming „die adviseert over fusies, overnames en corporate finance”. Volgens de wet hoeven partijen in hun jaarrapport alleen de branche te noemen van een bedrijf dat meer dan 4.538 euro doneert.

In april stuurde CDA-minister Donner (Binnenlandse Zaken) een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer: partijen moeten de schijn van belangenverstrengeling voorkomen en kiezers moeten worden geïnformeerd over de herkomst van giften. Donner wil dat de identiteit bekend wordt van donateurs die meer dan 1.000 euro storten. Niettemin houdt CDA-penningmeester Bart van Meijl de naam van de donateur geheim. „Dit bedrijf heeft onder de huidige wetgeving gedoneerd in de wetenschap dat dat anoniem kon.”

Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar integriteit van bestuur, vindt dat het CDA met het achterhouden van de naam van het bedrijf „over de schreef” is gegaan. „De kiezer heeft er recht op te weten wie doneert. Dit is een substantieel bedrag en over het algemeen gaat het dan niet om liefdadigheid.”

CDA wil openheid, maar niet nu: pagina 7

    • Wilmer Heck