CDA houdt herkomst 100.000 euro geheim - ‘kiezer heeft er recht op’

Infographic NRC

Het CDA heeft de campagne voor de Kamerverkiezingen van vorig jaar mede gefinancierd met een bijdrage van 100.000 euro door een bedrijf, maar de partij wil niet zeggen om welke onderneming het gaat.

De donatie bleef aanvankelijk onopgemerkt omdat het CDA, in strijd met de Wet subsidiëring politieke partijen, in het jaarrapport over 2010 niet vermeldt dat het bedrag afkomstig is van een bedrijf.

Bij navraag door nrc.next naar de herkomst van 100.000 euro die was ingeboekt onder ‘opbrengst financiële actie’, liet een woordvoerder weten dat het een donatie van één onderneming betreft. Volgens de partij een bedrijf “dat adviseert over fusies, overnames en corporate finance”.

Volgens de wet hoeven partijen in hun jaarrapport alleen de branche te noemen waarin een bedrijf dat meer dan 4.538 euro doneert actief is. In april stuurde CDA-minister Donner (Binnenlandse Zaken) een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om dat te veranderen. De minister schreef dat partijen de schijn van belangenverstrengeling moeten voorkomen en dat kiezers geïnformeerd moeten worden over de herkomst van giften. Donner wil dat voortaan de identiteit bekend wordt van donateurs die meer dan 1.000 euro storten.

Desondanks houdt CDA-penningmeester Bart van Meijl de herkomst van de donatie geheim.

“Dit bedrijf heeft onder de huidige wetgeving gedoneerd in de wetenschap dat dat anoniem kon. Daarom proberen wij de naam buiten de publiciteit te houden” - Van der Meijl

Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar integriteit van bestuur, vindt dat het CDA “over de schreef” is gegaan. Van den Heuvel:

“De kiezer heeft er recht op te weten wie er geld doneert. Dit is een substantieel bedrag en over het algemeen gaat het dan niet om liefdadigheid.” - Van den Heuvel

Uit de financiële jaarrapporten van de partijen blijkt dat de VVD vorig jaar veruit het hoogste bedrag aan giften wist binnen te halen. De verkiezingscampagne van 2.5 miljoen euro was bijna voor de helft gefinancierd uit donaties. De PVV krijgt geen overheidssubsidie en hoeft volgens de huidige wetgeving geen inzicht te geven in de inkomsten. Ook dat gaat veranderen als het aan minister Donner ligt. Na de zomer gaat de Tweede Kamer met zijn wetsvoorstel aan de slag. In NRC Handelsblad van vanmiddag meer over de manier waarop politieke partijen vorig jaar hun verkiezingscampagnes hebben gefinancierd.

Heeft u tips over de herkomst van de bedrijfsdonatie aan het CDA? Mail de redacteur met het reactieformulier hieronder.