Britten zetten Libisch ambassadepersoneel land uit, erkennen rebellenraad als regering

Honderden Libiërs gingen gisteren in Benghazi de straat op om de Nationale Overgangsraad te vragen aan te blijven tot er een nieuwe grondwet geïnstalleerd is. Foto AFP / Gianluigi Guercia

Het Verenigd Koninkrijk laat tegenover Reuters weten dat het de resterende Libische regeringsvertegenwoordigers het land uitzet. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague wil zo de weg vrijmaken voor leden van de rebellenraad om zitting te nemen in de Libische ambassade in Londen.

De Britse Sky News beweert tevens dat enkele van de ambassadeleden al hebben aangegeven naar Benghazi af te reizen omdat zij zich willen aansluiten bij de anti-regimebeweging. Hague erkent de Nationale Overgangsraad in Libië vanaf nu als enige legitieme volksvertegenwoordiging en regering “op een niveau waarop het Verenigd Koninkrijk alle andere regeringen wereldwijd erkent”. Hij vindt dat deze stap aangeeft dat de regering van Moammar Gaddafi haar legitimiteit kwijt is.

De minister wil bevroren tegoeden van Gaddafi aan de rebellen schenken. Het zou hier gaan om ruim 100 miljoen euro. Volgens Hague is gewacht met het erkennen van de Nationale Overgangsraad omdat het er zeker van wilde zijn dat Libische studenten in het VK studiefinanciering bleven ontvangen. De Raad en banken hebben hierover nu genoeg zekerheid gegeven.

De uitzetting van de diplomaten is in lijn met besluiten van de Libië Contact Groep, de dertig landen die in diverse topontmoetingen de crisis in Libië bespreken. Het erkennen van de Nationale Overgangsraad als legitieme regering is wel opvallend, omdat het VK normaal gesproken alleen landen erkent en geen regeringen.

De landen van de Libië Contact Groep erkenden de Nationale Overgangsraad twee weken geleden als de legitieme autoriteit in Libië. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini liet dat Moammar Gaddafi geen andere keuze dan op te stappen.

    • Jules Seegers