Breiviks advocaat wijst op drugsgebruik terrorist

Anders Behring Breivik, die dit weekeinde bij twee aanslagen in Noorwegen ten minste 76 mensen doodde, was tijdens zijn daad onder invloed van drugs.

Dat heeft zijn advocaat, Geir Lippestad, gisteren gezegd tijdens een persconferentie. Volgens Lippestad nam hij de drugs om „sterk en efficiënt te zijn en wakker te blijven”.

Lippestad heeft uren nagedacht of hij op Breiviks verzoek zou ingaan om de verdediging op zich te nemen. Hij weet niet waarom hij door Breivik is gevraagd. Mogelijk omdat hij in 2002 een extreemrechtse man verdedigde die terechtstond wegens de racistisch gemotiveerde moord op een 15-jarige jongen. Lippestad is lid van de Arbeiderspartij. De jeugdbeweging van die partij was Breiviks doelwit op het eiland Utøya.

Lippestad noemde zijn cliënt gisteren in een emotionele persconferentie „geestelijk gestoord” en „een kille persoon”. De advocaat wilde echter niet zeggen of hij tijdens de rechtszaak die strategie zal kiezen. Dat hangt ook af van een psychiatrisch onderzoek naar Breiviks toerekeningsvatbaarheid. Gezien de zorgvuldige planning van de aanslagen, is de kans volgens Noorse juridische deskundigen klein dat een proces zal kunnen worden verhinderd door Breiviks geestelijke gesteldheid.

Volgens Lippestad beschouwt Breivik zelf zich niet als gestoord. Hij noemt zich „een strijder” tegen de westerse democratie die volgens hem heeft geleid tot een verwerpelijke multiculturele samenleving.

„Hij haat iedereen die geen extremist is”, zei Lippestad. „Hij haat alle westerse ideeën en de waarden van de democratie.” De aanslagen beschouwt Breivik als „het begin van een oorlog die zestig jaar zal duren”.

Volgens de advocaat was Breivik verbaasd dat hij „geslaagd” was in zijn opzet en dat hij ongestoord het sociaal-democratische zomerkamp op het eilandje Utøya kon bereiken. Hij had verwacht dat hij na de bomaanslag op het regeringscentrum in Oslo al zou zijn gestopt.

Lippestad gaat ervan uit dat Breivik een eerlijk proces kan krijgen, ook al zal een jury zich over de zaak moeten uitspreken. (AP, Reuters)