Breivik trok sporen in Europa

Norway's Crown Prince Haakon sits inside the World Islamic Mission Mosque in Oslo, July 26, 2011. Friday's attacks by Anders Behring Breivik traumatised normally peaceful Norway, which has been struggling to come to terms with its worst peace-time massacre of modern times. REUTERS/Cathal McNaughton (NORWAY - Tags: RELIGION CIVIL UNREST CRIME LAW)
Norway's Crown Prince Haakon sits inside the World Islamic Mission Mosque in Oslo, July 26, 2011. Friday's attacks by Anders Behring Breivik traumatised normally peaceful Norway, which has been struggling to come to terms with its worst peace-time massacre of modern times. REUTERS/Cathal McNaughton (NORWAY - Tags: RELIGION CIVIL UNREST CRIME LAW) REUTERS

In de internationale onderzoeken naar de contacten van Andres Breivik is inmiddels één aanhouding verricht, gisteren in Polen. In België blijkt de inlichtingendienst onderzoek te doen naar het rechtse blog Brusselsjournal.com, de website van Paul Belien, persoonlijk medewerker van Geert Wilders.

Een woordvoerder van de Noorse politie zei dat haar internationale onderzoek na de aanslagen van vrijdag, waarbij ten minste 76 mensen omkwamen, zich vooralsnog richt op Engeland, Polen en Tsjechië. In Engeland worden de contacten van Breivik met de English Defence League tegen het licht gehouden. Tsjechië is interessant omdat Breivik in zijn manifest uitgebreid schrijft hoe hij heeft geprobeerd wapens te kopen in Praag.

In Polen is Lukasz Mikus aangehouden, eigenaar van een bedrijf dat aan Breivik de 50 kilo aluminiumpoeder heeft verkocht die hij gebruikte voor het vervaardigen van een bom. De man wordt verdacht van ongeoorloofde handel in stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

In België bevestigde Lieve Pellens, woordvoerder van het federaal parket in Brussel, dat de inlichtingendienst de site Brusselsjournal.com onderzoekt. Paul Belien is hoofdredacteur en mede-oprichter deze site, waarnaar de dader van de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya veelvuldig heeft verwezen. „Ze zullen daar snel een verslag van maken”, zei Pellens tegen het persbureau Belga. „Op basis daarvan gaan we beslissen of het nodig is om een dossier te openen.”

Intussen is er nog onduidelijkheid over de 76 slachtoffers van de aanslagen. Acht mensen worden nog vermist. Er wordt van uitgegaan dat zij zijn omgekomen. Terwijl verschillende Noorse kranten op basis van eigen speurwerk al tientallen namen en foto’s hebben gepubliceerd, zijn de autoriteiten opvallend voorzichtig met het vrijgeven van een slachtofferlijst. Gisteren werden de eerste vier namen bekendgemaakt, op een website. De politie zal de komende dagen steeds enkele namen aan de lijst toevoegen. Op deze manier krijgen de slachtoffers veel persoonlijke aandacht. Bovendien wil de politie voorkomen dat gegevens van slachtoffers worden gepubliceerd zonder toestemming van de nabestaanden.

De Noorse justitie onderzoekt of Breivik kan worden aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Daarmee zou hij een zwaardere straf kunnen krijgen.

De politie in Oslo evacueerde vanmorgen korte tijd een deel van het centrum nadat een verdachte koffer was ontdekt. Het bleek vals alarm, maar het incident illustreert de nervositeit in Oslo. (Reuters, AFP, AP)