Bobby was al tegen Bush

Sam Emerson

Bobby (Emilio Estevez, 2006)Canvas, 20.45 – 22.45 uur

Een filmcriticus dient altijd de vraag te stellen wat een historische film zegt over de tijd waarin hij gemaakt is. Vrijwel altijd is er een actuele reden om een kostuumfilm te maken en wil de maker dat de toeschouwer zich bewust wordt van de parallellen tussen heden en verleden.

Ook de film Bobby – over de dag dat presidentskandidaat Robert F. Kennedy werd vermoord – is bedoeld om lering uit te trekken. De film, geregisseerd door acteur Emilio Estevez, speelt in 1968, maar verwijst duidelijk naar de tijd dat hij werd gemaakt: tijdens de tweede regeerperiode van George W. Bush.

Bobby begint met nieuwsbeelden uit 1968. De oorlog in Vietnam is in volle vaart, de burgerrechtenbeweging is de dood van Martin Luther King nog niet te boven en het algemene gevoel van malaise is groot. Met de montage van deze krachtige archiefbeelden maakt Estevez zijn bedoelingen duidelijk. Vietnam = Irak, Johnson = Bush en het is evident dat de VS zich opnieuw in een malaise bevinden.

Er moet een nieuwe Kennedy opstaan. Niet voor niets horen we RFK spreken over zijn motief om zich verkiesbaar te stellen: „Ik doe niet mee als tegenstander van wie dan ook, maar om een nieuwe politiek voor te stellen. Ik wil president worden omdat ik ervan overtuigd ben dat dit land op een gevaarlijke koers ligt. Omdat ik een sterk idee heb over wat er moet gebeuren. En ik voel de verplichting om alles te doen wat in mijn macht ligt.”

André Waardenburg