Air France-KLM lijdt groter verlies dan verwacht

(ARCHIVES) - Des avions de la compagnie aérienne Air France stationnent sur le tarmac de l'aéroport de Roissy-Charles-De-Gaulle, le 15 avril 2003. Les sept syndicats d'hôtesses et de stewards d'Air France ont annoncé avoir déposé le 18 juillet 2011 un préavis de grève du 29 juillet au 1er août pour réclamer l'ouverture de négociations sur l'organisation du travail, tant en province que dans les moyens et longs courriers. AFP PHOTO THOMAS COEX
(ARCHIVES) - Des avions de la compagnie aérienne Air France stationnent sur le tarmac de l'aéroport de Roissy-Charles-De-Gaulle, le 15 avril 2003. Les sept syndicats d'hôtesses et de stewards d'Air France ont annoncé avoir déposé le 18 juillet 2011 un préavis de grève du 29 juillet au 1er août pour réclamer l'ouverture de négociations sur l'organisation du travail, tant en province que dans les moyens et longs courriers. AFP PHOTO THOMAS COEX Air France-KLM lijdt meer verlies dan verwacht. Foto AFP / Thomas Coex

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal van het afgelopen boekjaar een groter verlies geleden dan verwacht. Dat komt door de gestegen brandstofprijzen, de natuurramp in Japan en de politieke onrust in Afrika en het Midden-Oosten.

De luchtvaartmaatschappij maakte vanavond nabeurs bekend dat het een nettoverlies heeft geleden van 197 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op een nettoverlies van 63,8 miljoen euro, aldus nieuwsdienst Dow Jones.

De onderneming was 16 procent meer kwijt aan brandstofkosten dan in het eerste kwartaal van vorig jaar en leed 100 miljoen euro verlies in de probleemgebieden Afrika, het Midden-Oosten en Japan. In dezelfde periode een jaar eerder werd nog een nettowinst geboekt van 736 miljoen euro, inclusief een eenmalige bate van 1,03 miljard euro door de verkoop van een belang in het bedrijf Amadeus.

Operationeel boekte het concern een verlies van 145 miljoen euro, tegen een verlies van 132 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg met 8,7 procent tot 6,22 miljard euro. Analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 6,31 miljard euro.

Vooruitkijkend stelt Air France-KLM dat de operationele omstandigheden onzeker blijven door de crisis in de eurozone en de situaties in Afrika, het Midden-Oosten en Japan. Daarnaast blijven de brandstofprijzen vooralsnog op een hoog niveau en blijft de euro volatiel. Het bedrijf heeft besloten de capaciteitsgroei op de intercontinentale vluchten dit winterseizoen te halveren tot 2,7 procent, waardoor de onderneming nog steeds op een positief operationeel resultaat mikt voor het kalenderjaar 2011.

Het aandeel Air France-KLM sloot vandaag op 9,38 euro.