Afscheidsdienst voor Amy Winehouse

Kelly Osbourne leaves Golders Green Crematorium after the cremation of British singer Amy Winehouse, in north London July 26, 2011. The funeral of British singer Amy Winehouse was held on Tuesday after an autopsy failed to pinpoint the cause of her death. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY OBITUARY) Reuters

Familie en vrienden hebben dinsdagmiddag een laatste groet gebracht aan Amy Winehouse. Bij de Edgwarebury begraafplaats in het noorden van Londen vond een besloten afscheidsdienst plaats voor de Britse zangeres, die zaterdag op 27-jarige leeftijd overleed.

De vader van Amy, Mitch Winehouse, sprak tijdens de dienst enkele woorden. Zijn rede eindigde met „Welterusten mijn engel, slaap zacht. Mama en papa zullen voor altijd heel veel van je houden.”

Daarnaast werden gebeden voorgedragen in het Engels en het Hebreeuws. Winehouse was van joodse afkomst. De ceremonie werd afgesloten met het nummer So Far Away van Carole King, een van Amy’s favoriete nummers. Onder anderen haar vriendin, tv-ster en zangeres Kelly Osbourne, was aanwezig bij de plechtigheid. Ze had haar haar voor de gelegenheid opgestoken, als eerbetoon aan het markante kapsel van Winehouse.

Ook muziekproducent Mark Ronson was bij de dienst, de man die het succesalbum Back to Black van Winehouse in 2006 produceerde. Hij en de zangeres scoorden enkele jaren geleden nog een grote hit met het nummer Valerie. Er waren ook veel fans en fotografen, maar die werden op afstand gehouden.

Aansluitend op de afscheidsdienst vond de crematie plaats, in een crematorium in de Londense wijk Golders Green. Terwijl familie en vrienden arriveerden, stroomden ook fans van de zangeres, fotografen en politie toe. De genodigden vertrokken na de crematie naar een nabijgelegen synagoge, voor een laatste bijeenkomst. De familie Winehouse houdt de komende dagen een sjivve, een traditionele joodse periode van rouw. De zangeres, die kampte met drank- en drugsproblemen, werd zaterdag dood aangetroffen in haar Londense woning. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak.

Voor haar overlijden zou Winehouse twee jaar hebben gewerkt aan een langverwacht derde album, dat eigenlijk twee maanden geleden al had moeten verschijnen. Mede door de drank- en drugsproblemen van de zangeres, werd dit steeds uitgesteld. De ouders van de overleden zangeres moeten nu volgens de Britse media beslissen of het album ooit zal worden uitgebracht. Het is echter onduidelijk in hoeverre dit album voltooid is. Sommige bronnen melden dat er voor drie albums aan materiaal ligt, andere beweren dat Winehouse alleen wat demo-opnames achterlaat.

Tijdens de afscheidsdienst liet Mitch Winehouse, taxichauffeur en zanger, in zijn speech weten een Amy Winehouse-fonds te willen oprichten. Dat fonds moet zaken steunen waar de zangeres van hield: kinderen en paarden. Maar het zal zich ook inzetten voor mensen die met een verslaving worstelen. (Novum, BBC, AP)