Abbas gaat VN vragen om steun onafhankelijkheid Palestijnen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat de Verenigde Naties vragen om de onafhankelijkheid van de Palestijnen te steunen, ook als in september de vredesonderhandelingen met Israël worden hervat. Dat zei hij vandaag in een verklaring.

Abbas heeft de Palestijnen opgeroepen massaal de straat op te gaan om hun steun te betuigen voor de plannen.

Abbas bereidt zich voor op confrontatie met Israël en de VS

De verklaring is een teken dat Abbas zich harder opstelt. Eerder zei hij dat hij alleen naar de VN zou stappen als de vredesonderhandelingen niet zouden worden hervat. Het lijkt er dan ook op dat Abbas zich voorbereidt op een confrontatie met Israël en de Verenigde Staten. Israël liet maandag weten dat het land overweegt om de Oslo-akkoorden in te trekken als de Palestijnse Autoriteit in september de Algemene Vergadering van de VN vraagt te stemmen over het erkennen van een Palestijnse staat.

Abbas tegenover een groep Palestijnse politici:

“Iedereen praat over verzet en dat moet elke dag plaatsvinden. We worden geleid door de Arabische Lente, die volgens ons allen vreedzaam moet zijn. Vergis u niet, we zullen we bereiken waar we naar verlangen zonder dat iemand tussenbeide komt.”

Zo’n 130 van de 192 lidstaten, waaronder de leden van de Arabische Liga, van de VN hebben al aangegeven de Palestijnse staat te willen erkennen tijden de Algemene Vergadering in september als daarover gestemd wordt.

De onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël zitten inmiddels al lange tijd muurvast. Israël en de VS zijn tegen de plannen van de Palestijnen bij de VN. Volgens de twee landen moeten geschillen worden opgelost middels onderhandelingen. De Palestijnen zien echter geen andere uitweg meer uit de impasse en menen dat een stemming bij de VN een stevig signaal kan afgeven aan Israël.

Israël traint leger voor alle mogelijke scenario’s

Israël maakt zich ernstige zorgen en kondigde vandaag aan dat het werkt aan een betere grensafscheiding tussen de door Israël bezette Golanhoogten en Syrië. De afgelopen maanden werden Israëlische militairen in het gebied verrast door pro-Palestijnse demonstraties die uitliepen op geweld. Israël vreest bovendien dat de betogingen waartoe Abbas heeft opgeroepen uit de hand lopen en tot nieuw geweld leiden. Militairen trainen al maanden en zijn volgens het leger ‘voorbereid op alle mogelijke scenario’s’.

    • Marije Willems