5 redenen om uit te gaan

1 poëziefestival

Openingsparty Dichters in de Prinsentuin

Groningen: Puddingfabriek. Tijd: 21.00u. Afterparty 23.00-02.00u. Entree: gratis. www.depudding.nl

In de Groninger Puddingfabriek vindt vanavond de feestelijke opening plaats van literair festival Dichters in De Prinsentuin (27 t/m 29 juli). Ellen ten Damme zingt Harry Mulisch, de band ‘Scotch’ speelt Nederlandstalige highlanderfolk, klezmerpop en bluegrass, er is stereopoëzie van Kila & Babsie, een performance van Ellen Deckwitz en bokskampioen (en dichter) Lucky Didiano. Het programma wordt afgesloten met een afterparty. Verder bestaat het festival o.a. uit voordrachten van circa 40 dichters in de Prinsentuin en een poëziewandeling door het Universitair Medisch Centrum Groningen.

2 theater

Popster

Utrecht: Moreelsepark, Blauwe Hemel. T/m 31 juli. Tijden: 20.00, 21.15 & 22.30u. www.deparade.nl

Popster, een samenwerking van Fantasten met Theatergroep aan Tafel, is een dansbaar Pop Trance-drama in een nachtclub, over een schuw slagersmeisje en een egoïstische punkrocker. Ook van 16 tot en met 21 augustus op de Parade in Amsterdam.

3 festival

Totaalfestival Bladel

Bladel: div. locaties. T/m 31 juli. Toegang: gratis. www.totaalfestival.nl

Gratis festival met muziek, eten, animatie, kunst en een kinderprogramma. Vanavond: John Doe’s Identity Crisis (metal, Gojira covers), Evile (trash metal) en The Deaf (beatpunk).

4 tentoonstelling

Pet’s Marktplaats

Rotterdam: Kunsthal. T/m 11 sept, di-za 10.00-17.00u, zo 11.00-17.00u. www.kunsthal.nl

De Kunsthal toont het resultaat van de verzameldrang van visueel kunstenaar Pet van de Luijtgaarden. Hij is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen. ‘Winkels worden steeds groter en voller. Maar waar hebben we het allemaal voor nodig?’ Als collectioneur koopt Van de Luijtgaarden op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, porseleinen poezen, G.I. Joe actiepoppen en flippo’s. Voor de tentoonstelling zijn ze keurig gerangschikt tot een rariteitenkabinet.

5 jeugd

In de reclame

Amsterdam Museum. Op 27 juli, 3, 10, 17, 24 & 31 aug, 14.00-15.15u. Gratis. www.amsterdammuseum.nl

De zolder van het Amsterdam Museum is de komende woensdagen omgetoverd tot een echte filmstudio. Kinderen van 6 tot 12 jaar mogen een commercial maken, de decorstukken knutselen, zich verkleden, acteren en meehelpen in de studio. Met een grote bril op je neus en een witte jas aan ben je in een flits een vlekkendeskundige of misschien val je meteen 20 kilo af van het nieuwste ultragezonde yoghurttoetje? Om 16.45 uur gaan de commercials in première.