5 redenen om tv te kijken

1 Documentaire

Is it real? The Nostradamus Effect

Nat. Geographic, 21.00-22.00

Voor de (bij)gelovigen achterhaalt National Geographic hoeveel ellende Nostradamus nu wérkelijk heeft voorspeld. En dan kunnen de complotdenkers van JFK – die maar niet willen geloven dat de moord op Kennedy het werk van één man was – daarna terecht bij Canvas (22.45-00.25 u) met de ‘The Lost JFK Tapes’ – vol archiefbeelden die 45 jaar later ontdekt werden.

2 Misdaad

Sherlock

Ned. 1, 21.30-23.05

Het is opmerkelijk dat de BBC juist deze stokoude romanfiguur heeft opgepoetst om het genre van de BBC-detective geschikt te maken voor de generatie 2.0 (of 3.0). Het gebeurt met zoveel verve en ironie dat het resultaat verrassend geslaagd is: Britse beleefdheid in een genadeloos tempo.

3 Quiz

Never Mind the Buzzcocks!

BBC 2, 23.00-23.30

Weinig mensen die minder ingebouwde ironie hebben dan de succesvolle jonge popster. Daarmee kom je er niet in ‘Never Mind the Buzzcocks’, de popquiz waarin iedereen belachelijk gemaakt wordt. Even kijken of de brave Terry Wogan er in slaagt om net zo scherp te zijn als voorgangers Mark LaMarr en Simon Amstall.

4 Survival

Alone in the Wild

Nederland 3, 23.25-00.20 u

Fotograaf Ed Wardle wordt gedropt in de wildernis. Hij wil zo laten zien dat hij als autonoom mens in de wildernis kan leven. Geen voedselpakket mee, maar eigenhandig stekelvarkens doden en bereiden. Zijn gezondheid gaat achteruit, maar vooral zijn angst voor de eenzaamheid en de geluiden van de natuur breken hem op.

5 Documentaire

Import: Bruiden van Allah

Nederland 2 00.05-01.07

Terrorist, lone wolf: wie de namen noemt, komt meestal op mannen uit. Maar er zijn genoeg vrouwelijke aanslagplegers. Wie zijn ze en wat zijn hun motieven vraagt de Israëlische regisseuse Natalie Assouline zich in haar documentaire af. Twee jaar lang volgde ze enkele terroristenvrouwen.