26 keer Cameron-Murdoch

De Britse regering heeft sinds haar aantreden in mei 2010 ruim zestig bijeenkomsten met de top van uitgeverij News International gehad, exclusief recepties.

Gisteren gaf Downing Street een lijst daarvan vrij in reactie op het afluisterschandaal rondom tabloid News of the World, dat door News International is opgeheven.

De directie van andere uitgeverijen en hoofdredacteuren van andere kranten hebben aanzienlijk minder ontmoetingen met kabinetsleden gehad. De lijst bevestigt de omstreden nauwe banden van mediamagnaat Rupert Murdoch met politici.

Premier Cameron wil dat ministers en topambtenaren nu alle ontmoetingen met journalisten en media-eigenaren vastleggen. De oppositie maakt binnenkort bekend hoeveel bijeenkomsten zij met journalisten heeft gehad. Labour-leider Ed Miliband ontmoette de top van News International vijftien keer.

Na Cameron (26 ontmoetingen van in totaal 75) heeft minister van Financiën George Osborne de News International-top het vaakst ontmoet (16 van 54). In december dineerde hij met Murdoch in New York. James Murdoch, Rebekah Brooks en minister van Defensie Liam Fox werden, net als Rupert Murdoch, geïnformeerd over de Britse aanwezigheid in Afghanistan en bezuinigingen bij Defensie. Minister van Onderwijs Michael Gove dineerde het vaakst met Murdoch sr: zes zes keer sinds mei 2010.