Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Winst KPN daalt elf procent

KPN heeft over het tweede kwartaal van 2011 een elf procent lagere winst geboekt dan een jaar eerder, vooral vanwege moeilijke omstandigheden bij de Nederlandse activiteiten. Bij de presentatie van de cijfers herhaalde het bedrijf de verwachtingen voor de rest van het jaar, meldt persbureau Novum.

“De marktomstandigheden en de tegenwind van de regelgeving die wij in het eerste kwartaal hebben ervaren, heeft ook in het tweede kwartaal onze financiële resultaten beïnvloed, vooral bij onze Nederlandse activiteiten” - chief-executive Eelco Blok

KPN behaalde over het tweede kwartaal een winst van 414 miljoen euro, tegen 465 miljoen in dezelfde periode in 2010. De winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie (EBITDA) nam met 5,6 procent af tot 1,31 miljard euro.

De omzet en overige opbrengsten van KPN daalden in het tweede kwartaal met 1,9 procent tot 3,29 miljard euro, voornamelijk door de verplichte tariefsverlagingen en door het veranderde gedrag van de Nederlandse mobiele klanten.

Analisten rekenden op een omzet van 3,29 miljard euro en een nettowinst van 441,1 miljoen euro.

KPN bevestigt de verwachtingen voor 2011. Het concern verwacht in 2011 EBITDA van meer dan 5,3 miljard, groei van de vrije kasstroom ten opzichte van 2010 en een dividend van minimaal 0,85 per aandeel.

KPN betaalt een interim-dividend van 0,28 euro per aandeel. Het aandeel KPN sloot maandag op 9,84 euro.