Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wilders: PVV niet verantwoordelijk voor daden Breivik

Right-wing politician Geert Wilders appears in court to hear that he is acquitted of charges relating to hate speech and discrimination, in Amsterdam, Thursday June 23, 2011, ruling that his anti-Islam statements, while offensive to many Muslims, fell within the bounds of legitimate political debate. Presiding judge Marcel van Oosten said in clearing Wilders that his claims relating to Islam and Muslim immigration, must be seen in a wider context of debate over religion and immigration policy. (AP Photo/Robin Utrecht, Pool)
Right-wing politician Geert Wilders appears in court to hear that he is acquitted of charges relating to hate speech and discrimination, in Amsterdam, Thursday June 23, 2011, ruling that his anti-Islam statements, while offensive to many Muslims, fell within the bounds of legitimate political debate. Presiding judge Marcel van Oosten said in clearing Wilders that his claims relating to Islam and Muslim immigration, must be seen in a wider context of debate over religion and immigration policy. (AP Photo/Robin Utrecht, Pool) PVV-leider Geert Wilders. Foto AP / Robin Utrecht

Geert Wilders en de PVV zijn “niet verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen.”

In een persbericht reageerde de PVV-leider vanochtend op de aanslagen in Noorwegen die zijn gepleegd door de extremist Anders Behring Breivik, die grote bewondering heeft voor Geert Wilders. Verschillende opiniemakers riepen vanochtend Wilders op om het ‘stilzwijgen’ te doorbreken. Eerder had Wilders in een tweet zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de schietpartij op het eiland Utøya en de bomaanslag in Oslo.

Breivik zou in 2010 in Londen een pro-Wilders demonstratie hebben bezocht tijdens een bezoek van de PVV-leider aan Engeland. Wilders vertoonde daar zijn anti-islamfilm Fitna en noemde de Turkse premier Erdogan een “totale freak”.The Daily Telegraph citeert een lid van de rechts-extremistische Engelisch Defence League die een ontmoeting zou hebben gehad met Breivik ten tijde van Wilders’ bezoek aan Londen.

Tekst persbericht Wilders

Lees hier de hele tekst uit Wilders’ persbericht van vandaag.

De brute moord enkele dagen geleden op tientallen onschuldige Noorse burgers heeft de PVV diep geschokt. Wij rouwen en zijn solidair met de Noorse bevolking die een enorme klap te verwerken heeft gekregen.

Het manifest van de dader maakt duidelijk dat het hier gaat om een waanzinnige. Hij wil samenwerken met Al Qaida (waar hij grote bewondering voor koestert), hunkert naar het opblazen van steden, droomt van ridders die zichzelf op chirurgische wijze mutileren en wil zijn held Karadzic ontmoeten.

Ook verwijst Breivik naar Nederland. Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging. Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.

De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen. Wij zijn democraten in hart en nieren. De Partij voor de Vrijheid heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld en zal dat ook nooit doen. Wij geloven in de kracht van de stembus en de wijsheid van de kiezer. Niet in bommen en pistolen.

Wij strijden op een democratische en geweldloze manier tegen de verdere islamisering van onze samenleving en zullen dat blijven doen. Het behoud van onze vrijheid en veiligheid is ons enige doel.