Waterpolosters opnieuw in kwartfinales onderuit

De waterpolosters verloren in de kwartfinales van de WK van Griekenland. Ook Amerika verloor.

De Nederlandse waterpolosters zijn gisteren in de kwartfinales van de WK in Shanghai uitgeschakeld. In het Magnolia Span Natatorium verloor Nederland met 12-10 van Griekenland. Nederland, regerend olympisch kampioen, begon goed en nam een voorsprong van twee treffers. Maar in het tweede kwart waren de Griekse vrouwen te sterk. Ze passeerden keeper Ilse van der Meijden liefst vijf maal, waardoor Nederland in het derde kwart tegen een achterstand van 10-5 aankeek. De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri verkleinde de marge nog naar twee punten, maar meer zat er niet in.

Twee jaar geleden, tijdens de WK in Rome, waren de kwartfinales ook het eindstation voor Nederland. Toen werd de ploeg vijfde. Dat is nu ook in Shanghai het hoogst haalbare. De vroege uitschakeling betekent een domper voor de ploeg in de aanloop naar de Spelen in Londen, volgend jaar. Daar heeft Maugeri de opdracht het succes van 2008, het verrassende olympische goud, te herhalen.

Ook de wereldkampioen werd uitgeschakeld. De Amerikaanse vrouwen gaven een 5-1 voorsprong weg tegen Rusland en verloren met 9-7.

Sebastiaan Verschuren werd gisteren in de halve finales van de 200 meter vrije slag uitgeschakeld. De nummer twee van de series kwam in de halve eindstrijd niet verder dan de negende tijd: 1.47,52 minuten. Verschuren schoot daarmee veertienhonderdsten tekort voor een plaats in de finale. Ook Sharon van Rouwendaal bleef in de halve finales steken. De zeventienjarige zwemster verbeterde haar persoonlijke toptijd op de 100 meter rugslag weliswaar met een halve seconde tot 1.00,14 minuten, maar dat was niet genoeg. Ze werd gedeeld elfde. (NRC)