Wat deed hij met de componenten van de bom?

Breivik heeft geen verstand van chemie, zoals hij eerlijk toegeeft en zoals ook uit zijn manifest blijkt – hij denkt dat butanol hetzelfde is als ethanol. Maar hij is slim genoeg om alle gevonden aanwijzingen op hun waarde te beoordelen. Hij ontdekt dat zware explosieve ladingen altijd worden ontstoken door een kleine lading (het secundair explosief) die op zijn beurt weer door een ontsteker of slaghoedje (primair explosief) tot ontploffing wordt gebracht. Aan het ammoniumnitraat voegt Breivik uiterst fijnverdeeld aluminiumpoeder toe om de explosieve uitwerking te vergroten.

De primaire en secundaire springstof bereidt hij uit een enorme hoeveelheid aspirinetabletten die hij heeft moeten betrekken van tientallen apotheken. Hij zuivert het medicijn van vulmiddelen en zet het met zelf geconcentreerd zwavelzuur om in pikrinezuur, volgens aanwijzingen die al jaren verstrekt worden door de genoemde Amerikaanse subversieve literatuur. Een YouTube-fimpje zorgt voor de finishing touch.

Al doende onthult Breivik de pijnlijke waarheid dat zelfs een amateur binnen een paar maanden een vernietigende bom kan samenstellen, vooropgesteld dat hij ergens een afgelegen werkplaats of garage vindt.