Voor elk probleem: #blamethemuslims

Al-Qaeda kreeg in de eerste reacties de schuld van de terreur in Noorwegen. Later werd het islamitische terreurnetwerk door westerse analisten als inspiratiebron genoemd. Islamitische bloggers, twitteraars en commentatoren ergeren zich er wild aan.

„Al-Qaeda heeft het altijd gedaan, zelfs als dat niet zo is, zelfs als het kennelijk het werk is van een Noordse, moslim-hatende, rechtse Europese nationalist”, constateert As’ad AbuKhalil, die blogt als The Angry Arab. „The New York Times speculeert dat kunstmest is gebruikt om de bom te maken [...] natuurlijk zou niemand eraan gedacht hebben die stof te gebruiken om een enorme bom te maken als Al-Qaeda er niet was geweest”, schrijft AbuKhalil, een in Libanon geboren hoogleraar politieke wetenschappen in Californië. „Dus dit alles bewijst eens temeer wat een gevaarlijke bedreiging de radicale islam is.”

In een hoofdartikel schrijft de Libanese krant The Daily Star dat de aanvankelijke speculaties over een rol van Al-Qaeda bewijzen hoezeer de perceptie van terrorisme is gecorrumpeerd door de aanslagen van de afgelopen jaren. „We willen de militante groep geen moment verdedigen, maar de beschuldigingen hadden een geur van oriëntalisme. Voor veel westerlingen is iedere moslim of Arabier een potentiële terrorist.”

Ja, wat er in Noorwegen is gebeurd, is een boodschap voor iedereen dat terrorisme nog steeds de belangrijkste bedreiging is, schrijft Tariq Alhomayed, hoofdredacteur van de Saoedische krant Asharq al-Awsat. Maar „we moeten ook aandacht besteden aan het feit dat niet alle terroristen moslims zijn, wat betekent dat het Westen moet ophouden stereotypische, negatieve beelden van de islam en moslims te versterken”.

Op Twitter probeerde @Strange_Sanum (Sanum Ghafoor) er een sarcastische draai aan te geven. Ze startte #blamethemuslims om te onderstrepen hoe belachelijk het is om moslims de schuld te geven van elk probleem. „Bier op je shirt geknoeid? Geef de moslims de schuld. Heeft Engeland de wereldbeker verloren? Geef de moslims de schuld. Heeft je vrouw je verlaten?” etc.

Maar lang niet iedereen begreep de grap. „Strange_Sahum is zo’n racist. Moge Allah hem het juiste pad wijzen”, reageerde @IliNadrah.

„1)Ik ben een vrouw 2)Ik ben geen racist”, reageerde Sanum Ghafoor. Ze schreef dat haar mailbox overliep van de doodsbedreigingen. „Hoe leuk ik het ook vind om jullie haatcommentaren te lezen, wat zouden jullie ervan denken om je woede te richten op die mensen die WERKELIJK #blamethemuslims?”