‘Verzwakte Mubarak weigert te eten’

Egyptische spotprent waarop Mubarak wordt afgebeeld in een ziekenhuisbed begeleid met de tekst "Ik ben gelukkig, ik lig comfortabel". Foto AFP / Pedro Costa

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak, die al enige tijd in een Saoedisch ziekenhuis verblijft, is verzwakt omdat hij weigert te eten.

Volgens het persbureau MENA krijgt hij alleen nog maar vloeibare stoffen binnen. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Volksgezondheid liet weten dat Mubarak “erg is afgevallen en ernstig verzwakt is”.

Op 17 juli kwamen berichten naar buiten dat Mubarak een beroerte zou hebben gehad en in coma ligt. Begin februari werd de 83-jarige staatsman afgezet na aanhoudende protesten van zijn volk. Hij werd naderhand opgenomen in een ziekenhuis in badplaats Sharm el-Sheikh en later in Riyad.

Volgende week woensdag start de rechtszaak tegen Mubarak. Hij wordt vervolgd voor machtsmisbruik en het doden van demonstranten. Eind mei werd hij al beboet voor het stilleggen van het mobieletelefonienetwerk en het internetverkeer in Egypte. Over zijn gezondheid is al langer onduidelijkheid: hij zou hartproblemen hebben, kanker onder de leden hebben en al eens voor een behandeling in Duitsland zijn geweest.

Er moet wel met enig wantrouwen gekeken worden naar de gezondheidstoestand van Mubarak, zegt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants. Voor het Egyptische leger, waar nog veel vrienden van de oud-president zitten, is het proces een groot probleem:

“Het leger zit met het proces in hun maag. Dat komt omdat demonstranten in Egypte ‘vervelend’ blijven en eisen dat oud-staatslieden en degenen die verantwoordelijk waren voor het geweld tijdens de demonstraties aan het begin van het jaar berecht worden. Dat Mubarak nu verzwakt zou zijn, een week voor het proces, daar zullen veel betogers met wantrouwen naar kijken.”