Vervolging Breivik voor misdaden tegen menselijkheid ‘optie’

Anders Behring Breivik gisteren na zijn voorgeleiding voor de rechtbank in Oslo. Foto AFP / Jon-Are Berg-Jacobsen / Aftenposten

Het openbaar ministerie in Noorwegen onderzoekt de mogelijkheid om Anders Breivik Behring te vervolgen “wegens misdaden tegen de menselijkheid” op basis van een nieuwe voorziening in het strafrecht. Dat meldt de Noorse krant Aftenposten.

Dit artikel, dat in 2008 in het Noorse strafrecht opgenomen werd, zou de mogelijkheid bieden om Breivik tot een celstraf van dertig jaar te veroordelen.

De 32-jarige Noor heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de planning en uitvoering van de bomaanslag in Oslo en de schietpartij in Utøya vrijdagmiddag die aan in totaal 76 mensen het leven hebben gekost.

Openbaar aanklager Christian Hatlo zegt in de Noorse krant Aftenposten dat het gebruik van het zogeheten artikel 102 “op dit moment” niet meer dan een optie is die onderzocht wordt.

Op basis van het wetsartikel dat handelt over terreurdaden zou Breivik maximaal 21 jaar celstraf krijgen, waarbij tweemaal tot verlenging met vijf jaar besloten kan worden. Hij zou dan onder meer terecht staan voor “serieuze destabilisatie van de essentiële functies van de samenleving” en “het zaaien van angst onder de bevolking”.

Anders Behring Breivik is nog verdachte, hoewel hij zijn daden heeft bekend gedurende de politieverhoren. Een aanklacht kan pas worden geformuleerd na voltooiing van het onderzoek.