Uitgelicht

THE BIG BANG THEORY foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden.
THE BIG BANG THEORY foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden. SBS

Film

L’heure d’été (Olivier Assayas, 2008, F). Met een knipoog naar Tsjechovs De kersentuin filmde Olivier Assayas dit portret van een familie, waarvan de leden allemaal opgroeiden in een statig landhuis. Het heeft zijn beste tijd gehad, maar bergt nog veel kunstschatten. Na de dood van de moeder komen de drie kinderen bijeen om te beslissen over de bestemming van huis en kunst. Ieder heeft zo zijn eigen motieven en sentimenten, maar allemaal moeten ze in het reine komen met hun herinneringen. Nederlands ondertiteld. TV 5, 18.35-20.30u.

View from the Top (Bruno Barreto, 2003, VS). ‘Pretentieloos vermaak’ zou een te zuinige omschrijving zijn van deze tegendraadse stewardessenkomedie van de in de VS woonachtige Braziliaan Barreto. Gwyneth Paltrow speelt de hoofdrol van een meisje uit een klein stadje dat ervan droomt op een transatlantische vlucht aan haar gedetermineerde toekomst te ontsnappen. Net 5, 20.30-22.10u.

Get over It (Tommy O’Haver, 2001, VS). Puntige highschool-film. Ben Foster rouwt om zijn weggelopen liefde en doet ten einde raad mee aan een Shakespeariaanse backstagemusical op school. Met Kirsten Dunst als zijn potentiële nieuwe liefde en Martin Short als de muziekleraar. RTL 5, 20.30-22.15u.

Crocodile Dundee in Los Angeles (Simon Wincer, 2001, VS/Australië). In tweede vervolgfilm (het origineel stamt uit 1986) beweegt de Australische bushwalker Paul Hogan zich met zijn opzichtige laarzen, zijn enorme hoed en zijn grijnzende naïviteit door Hollywood. Van een bewonderenswaardige simpelheid. RTL 7, 20.30-22.20u.

Stop! Or My Mom Will Shoot (Roger Spottiswoode, 1992, VS). Pretentieloze komedie waarin rechercheur Sylvester Stallone bezoek krijgt van zijn bemoeizieke moeder (Estelle Getty, bekend van de tv-serie The Golden Girls). RTL 7, 22.20-00.00u.

Informatief

Tante in Turkije. Maxime Hartman en de Turkse cabaretière Inci Lulu Pamuk gaan op diverse plekken in Turkije het gesprek aan met Turkse Nederlanders die op vakantie zijn in hun vaderland. Hartman verzamelde de afgelopen vier zomers vakantieverhalen van Marokkaanse Nederlanders in Tante in Marokko. Nu vraagt hij aan Turken hoe zij hun vakantie vieren. Hoe is het leven in Turkije vergeleken met Nederland? Bezoeken ze altijd hun familie? Wat is er wel en niet leuk aan Turkije? Ned. 2, 20.50-21.20u.

Wonders of the solar system. Driedelige documentaireserie van de BBC over de planeten in ons zonnestelsel en Aardse natuurfenomenen die lijken op de omstandigheden op die planeten. In de eerste aflevering zien we hoe alle schoonheid en orde in het stelsel is ontstaan uit één grote en chaotische wolk van gas, aan de hand van een kijkje naar de ringen van Saturnus. Afl. 1: Order out of chaos. Canvas, 22.10-23.00u.

Close up. Afl.: Gilbert and George: art for all. ‘Kunst is voor iedereen’, dat is het motto van het Britse kunstenaarsduo Gilbert and George. Sinds de jaren zestig trekken ze internationaal de aandacht met hun live performances, videokunst en grote fotomontages. Hun eigen dagelijks bestaan zien zij niet los van hun kunst: met hun onberispelijke maatkostuums vormen ze zelf al jaren een levend kunstwerk. De jonge Julian Cole poseerde in 1986 als model voor de kunstenaars. Vervolgens richtte Cole als regisseur zelf de camera op het duo. Herhaling uit 2009. Ned. 2, 23.15-00.58u.

The Thomas Miller El’s case. Documentaire uit 2008 van Anne Gintzburger over een man die twintig jaar van zijn leven onterecht in de death row in Houston, Texas, heeft gezeten. Thomas Miller werd in 1986 ter dood veroordeeld voor de moord op een hotelbediende. Jarenlang hing de dreigende executie hem boven het hoofd. Zijn familie en vrienden voerden actie om de veroordeling te laten herzien: Miller is zwart, zijn slachtoffer was blank, net als bijna alle juryleden op zijn proces. In juni 2005 verklaarde het Amerikaanse hooggerechtshof het vonnis nietig wegens onregelmatigheden. Maar de rechters in Houston weigerden zich daarbij neer te leggen. Canvas, 00.00-00.55u.

Amusement

The big bang theory. Amerikaanse comedyserie over vier hoogopgeleide en intelligente vrienden en het wat minder intelligente, maar sociaal stukken vaardiger overbuurmeisje van twee van hen. Drie afleveringen achter elkaar. Met Johnny Galecki, Kaley Cuoco, e.a. Veronica, 20.00-21.25u.

The Hour. Britse dramaserie over de redactie van het actualiteitenprogramma The Hour in de jaren 50. Het programma heeft het moeilijk: de kijkcijfers zijn laag, de kritieken niet mals en er is interne ruzie. Ondertussen escaleert de Suez-crisis. Bel denkt dat hun enige hoop gesteld is op een interview met een Egyptische diplomaat. BBC 2, 22.00-23.00u.