Syrië staat meer partijen toe naast de Ba'ath

In Syrië worden politieke partijen naast de regerende Ba’athpartij toegestaan. De regering van president Bashar al-Assad heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd dat een meerpartijensysteem mogelijk maakt. Het voorstel is onderdeel van een serie beloofde hervormingen die echter volgens de oppositie grotendeels symbolisch zijn en in elk geval veel te laat komen.

Volgens activisten viel de aanvaarding van het wetsvoorstel samen met de arrestatie van tientallen mensen in Damascus en andere steden in het kader van maatregelen om een halt toe te roepen aan de in omvang groeiende demonstraties tegen het regime. Honderden advocaten eisten gisteren in een betoging voor het Paleis van justitie in Damascus de vrijlating van gevangen advocaten.

De van oorsprong socialistische en seculiere Ba’athpartij is aan de macht sinds 1963. De partij is volgens de grondwet „de leider van de staat en de maatschappij”.

Als het voorstel door het Ba’athparlement is aangenomen, wat naar wordt aangenomen volgende maand zal gebeuren, kunnen andere politieke partijen naast de Ba’ath bestaan. Voorwaarde is dat zo’n partij de Universele verklaring van de rechten van de mens onderschrijft, geen tribale of religieuze grondslag heeft en niet voortkomt uit een partij of organisatie die niet-Syrisch is. De laatste twee voorwaarden zijn er duidelijk op gericht de fundamentalistische Moslimbroederschap uit te sluiten. Op lidmaatschap van deze verboden sunnitische partij staat de doodstraf sinds de sektarische oorlog tegen het uit de alawitische minderheid voortgekomen regime van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.

Eerdere hervormingen, zoals de opheffing van de noodtoestand, hebben de oppositie niet gepacificeerd. Opposanten zeggen dat de noodtoestand is vervangen door andere repressieve wetten. Zij eisen als eerste stap de beëindiging van arrestaties en andere repressieve maatregelen tegen protesten en de vrijlating van duizenden mensen die de afgelopen maanden zijn opgepakt. (AP, AFP)