SP wil Kamer terugroepen van reces om steun Griekenland

De SP wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces vanwege de onduidelijkheid over de omvang van het steunpakket aan Griekenland. Dat pakt vijftig miljard hoger uit dan premier Mark Rutte na afloop van de EU-top zei.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil in een Kamerdebat opheldering:

“Rutte sprak over ruim honderd miljard, inclusief de bijdrage van de banken. Nu blijkt dat alleen de Europese belastingbetaler en het IMF al dat bedrag betalen” aldus Irrgang. “Ook wordt steeds duidelijker dat veel banken geen zin hebben om mee te betalen aan het oplossen van de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt. Ik wil van Rutte horen hoe deze blunder heeft kunnen gebeuren.”

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt een extra debat niet nodig:

“We hebben over medio augustus een debat over de details van het plan. Dan zal de onduidelijkheid over de cijfers ook ter sprake komen.”

Hij noemt de ontstane verwarring ‘onhandig, gênant en niet bijdragen aan de vertrouwen in de steunoperatie’. Van kwade opzet is geen sprake, denkt hij. “Dat zou wel heel dom zijn.”

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) stuurde gisteravond een brief naar de Kamer waarin hij uitlegde dat het steunpakket tot medio 2014 159 miljard euro bedraagt. Rutte zei vorige week na afloop van de eurozonetop dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken.

De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken. De Jager stelt dat Rutte het verkeerd had en dat het inderdaad 159 miljard euro is.