Soms sta je bij de start en denk je: gaat dit wel goed?

De 21-jarige Joyce Seesing is nationaal kampioen BMX (fietscross) en staat negentiende op de wereldranglijst. Ze bereidt zich voor op de WK in Kopenhagen.

1 Wat zijn je ambities voor de WK, die morgen beginnen?

„Ik wil toch zeker bij de eerste acht eindigen. Met een plaats in de topacht ben ik gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Ik heb wel gepiekt: ik heb de voorbije weken net iets minder intensief getraind, om fit en uitgerust te zijn voor de wedstrijden. Maar het is geen ramp als het hier niet lukt, ik heb nog zeven andere mogelijkheden om me te plaatsen voor ‘Londen’.”

2 Hoe ziet een gemiddelde trainingsdag eruit?

„In de voormiddag trainen we doorgaans van tien tot twaalf op de supercrossbaan in Papendal. Daar trainen we vooral op explosiviteit. In de namiddag oefenen we dan meer op kracht. Duurtraining doen we alleen in de winter. Dan doen we met de racefiets duurtrainingen van een uur of drie. We gaan ook vaak op stage naar Zuid-Afrika en de VS, omdat we hier in Nederland in de winter niet kunnen trainen. Een goede basisconditie opbouwen is zeer belangrijk.”

3 Hoe intensief is de inspanning van een BMX-race?

„Op zich zijn de races niet echt slopend. Het is kort maar zeer intensief: aan de finish haal je soms tot 190 hartslagen per minuut. Je inspanning duurt nooit langer dan een minuut, maar op de kampioenschappen heb je vaak wel zes races per dag. Als je conditioneel niet goed bent, kom je dus sowieso tekort in de finale.”

4 Valt BMX’en op topniveau te combineren met je studies?

„Tot nu toe valt dat goed mee. Ik combineer het sporten met mijn studie rechten aan de Open Universiteit in Nijmegen. Ik mag zo lang over mijn studie doen als ik wil en ik kan mijn tentamens wel vrij plannen. Tot nu toe volg ik het normale studietempo. Ik maak alleen gebruik van de mogelijkheid om tentamens te verzetten, omdat ze niet altijd uitkomen met de wedstrijden.”

5 Hoe bereid je je mentaal voor op een wedstrijd?

„De start is zeer belangrijk. Een race duurt zo’n veertig seconden, je hebt geen tijd om een fout recht te zetten. De start is eigenlijk 80 procent van de race. Ik heb ook een tijd met een sportpsycholoog gewerkt. Die leert je omgaan met de spanning.”

6 Hoe gevaarlijk is het BMX-racen?

„Het is een extreme sport. Je neemt risico’s, en als je valt kun je je ernstig bezeren. Ik heb in mijn carrière al negen botbreuken opgelopen. Na een blessure heb ik het vaak even moeilijk om de competitie te hervatten. Er zijn periodes dat ik bij de start denk: gaat dit wel goed? Maar daar kan je beter niet te lang over piekeren.”

    • Jeroen Zuallaert