Saab kan salarissen opnieuw niet uitbetalen, schuldeisers willen geld

Foto Reuters / Scanpix / Thomas Johansson

Autofabrikant Saab kan opnieuw de salarissen van werknemers niet uitbetalen. Bovendien eist een groep crediteuren dat het bedrijf zijn schulden per direct aflost.

De autofabrikant kan zo’n 1.600 kantoormedewerkers op dit moment niet uitbetalen, meldt persbureau AP.

Volgens Saab zijn sommige toegezegde betalingen van investeerders niet op tijd voldaan, waardoor de financiële middelen voor salarisbetaling ontbreken. Een woordvoerder kon niet verduidelijken wanneer de salarissen betaald zullen worden.

Daarnaast lieten vandaag acht schuldeisers weten aan het Zweedse incassobureau dat de afhandeling van de schulden van Saab behandelt, dat zij verwachten dat het bureau begint met het innen van geld. Waarschijnlijk start het incassobureau hiervoor een procedure.

Saab verkeert in ernstige financiele problemen. Vorige maand moest daarom ook al de betaling van salarissen worden uitgesteld. Pas nadat de Zweedse fabrikant een lening ter waarde van 25 miljoen euro kreeg en een deal sloot met een Chinees bedrijf voor de verkoop van 582 auto’s voor dertien miljoen euro, werd weer loon uitgekeerd.

    • Hans Klis