Rechtse politici zijn gezelliger

Kijken in de ziel: PoliticiNed. 2, 21.20 - 22.00 uur

Mag een politicus zijn werkster zwart betalen? Hans Wiegel aarzelt. Mwah. „Minor point”, zegt hij dan. Geen sprake van, vindt Wouter Bos. Bij zijn aannemer heeft hij er ook op aangedrongen dat er geen Polen aan zijn huis mochten klussen. „We hebben de duurste verbouwing van de straat.” Jan Marijnissen omzeilt het probleem door zelf het huishouden te doen.

De verschillen tussen linkse en rechtse politici leveren de leukste citaten op in de eerste aflevering van een nieuwe reeks Kijken in de ziel. Interviewer Coen Verbraak is toe aan de vierde beroepsgroep, na psychiaters, voetbaltrainers en strafpleiters. In zes delen spreken elf (oud-)politici over hun vak, hun idealen en hun dilemma’s. Tegen het lommerrijke decor van Landgoed Eikenrode vertelt Jack de Vries over overspel, Jolande Sap over haar normen en André Rouvoet – met open overhemd – over de dwang om altijd meteen een mening paraat te hebben.

Net als bij de eerdere reeksen is het even wennen aan de elkaar snel afwisselende talking heads. Pas na een tijdje blijkt hoe zorgvuldig de montage is, met een knap ritme van korte en langere citaten.

Mooi is het slotwoord van Wouter Bos, die beaamt dat rechtse politici veelal gezelliger in de omgang zijn. Logisch, volgens hem, want „de wereld is in essentie rechts” en linkse politici proberen „iets te veroveren op de realiteit”. Rechtse politici kunnen achterover leunen, linkse politici moeten continu knokken.

Mark Duursma

    • Mark Duursma