Rechts probeert Breivik op grote afstand te houden

(Tekening Cam Cardow)

Hoe neem je afstand van de daden van iemand die in zijn woorden veel geestverwantschap toont? Veel critici van de multiculturele samenleving en  de ‘islamisering’ van Europa hebben het er maar  moeilijk mee, zeker degenen die door Anders Breivik  zijn geciteerd in zijn manifest. Iedereen wil zoveel mogelijk afstand scheppen tot een man die in koelen bloede 68 jongeren één voor één heeft doodgeschoten. Breivik wordt neergezet als een gek, een pathologische zonderling. Maar zijn ideeën?

Columnist Afshin Ellian, niet geciteerd door Breivik, maakt een opmerkelijke gedachtensprong en zegt dat de Noor eigenlijk een soort islamitische terrorist is.

Breivik wilde de islam bestrijden, maar hij werd zelf een exponent – zowel in het denken als in het handelen (methodiek) – van het islamitische terrorisme in het verre noorden. [...] Dit geweld, dit onvoorstelbare, diabolische geweld komt nagenoeg overeen met de gedachtewereld van het islamitische terrorisme.

De Amerikaanse schrijver Bruce Bawer, tien keer geciteerd, schreef volgens Breivik dat veel Europeanen erkennen dat het multiculturalisme een ramp is voor hun samenleving. In The Wall Street Journal schrijft hij dat de zorgen van Breivik over de islamisering van Europa terecht zijn.

During the hours when I thought that Oslo had been attacked by jihadists, I wept for the city that has been my home for many years. And I hoped Norwegian leaders would respond to this act of violence by taking a more responsible approach to the problems they face in connection with Islam. When it emerged that these acts of terror were the work of a native Norwegian who thought he was striking a blow against jihadism and its enablers, it was immediately clear to me that his violence will deal a heavy blow to an urgent cause.

Het blog AtlasShrugs van de Amerikaanse Wilders-fan Pamela Geller wordt een twintigtal keer als bron gebruikt in het manifest van Breivik. Geller haalt woedend uit:

This is just a sinister attempt to tar all anti-jihadists with responsibility for this man’s heinous actions. [...] McVeigh watched CNN when he lost it over Waco, so I guess CNN is a terrorist org? But this is war. And the left is vicious, amoral and depraved. They mean to win, and that is the only way they know how.

De Duitse schrijver Henryk Broder, drie keer geciteerd, schreef dat jonge Europeanen die op hun vrijheid gesteld zijn beter kunnen emigreren. In Die Welt neemt Broder ondubbelzinnig afstand van Breivik. Hij schrijft dat het onzin is de geciteerde auteurs op welke manier dan ook medeverantwoordelijk te houden.

Auf Wikipedia findet man eine Liste der „suicide bombings“ im Irak im Jahre 2010. Es sind Dutzende von Anschlägen mit Hunderten von Toten. Ich kann mich an keinen einzigen Bericht erinnern, in dem die Frage gestellt worden wäre, was die Terroristen gelesen hatten, welche Art von Lektüre sie zu ihren Taten animiert hatte.

Breivik verwijst 87 keer naar het blog Brusselsjournal.com. Zondag reageerde de Frans-Algerijnse schrijver Lucien Oulahbib:

Is he a white knight trying to stop the supposed implosion of a derailed world by shooting at the heart of the future elite?  Let’s follow this hypothesis for a while, and hence reject that he was pathologically affected. His rage, fed by video games, may also have been caused by the lack of real debate on the radical changes caused by a multiculturalism. If there were a real counter-power, symbolic or spiritual, enabling a critical debate on the role of Islam in the world without being accused as a racist, maybe this  inexcusable and vile act would have taken another form? Nobody knows. But please, do not put all the blame on islamo-criticism gone wrong. This criticism is either absent in the mainstream, or demonized. The thousands and thousands of people murdered by (radical) Islam should weigh heavier than these 92 deaths.

De schrijfster Bat Ye’or, bedenker van de term Eurabia, als symbool voor de gedachte dat moslims de macht overnemen in Europa, wordt 45 keer geciteerd door Breivik. Zij zei tegen Associated Press te betreuren dat hij zich door haar boeken heeft laten inspireren. Maar:

I think there is a lot of frustration, for instance in France and England, and I think discussions in our society should be encouraged.

Robert Spencer is een islamcriticus die 46 keer met instemming wordt aangehaald door Breivik. Hij is verantwoordelijk voor de website jihadwatch.org, die is verbonden aan het rechtse David Horowitz Freedom Center. Horowitz schrijft op zijn website dat de media bezig zijn met een karaktermoord op Spencer.

Joseph McCarthy could not have done it better. The Times next will blame Noam Chomsky for the crimes of Osama bin Laden and Al Gore for the crimes of the Unabomber since the ideas of both were cited by the lunatics. Chomsky is not only cited by the Islamic terrorists, he openly supports them — yet the Times would be the first to express shock and outrage at the mere suggestion of Chomsky’s complicity in the crimes of al-Qaeda, Hizbollah and Hamas. Robert Spencer has never supported a terrorist act. His crime in the eyes of the left is to have told the truth about Islamic fanatics beginning with the Islamic prophet who called for the extermination of the Jews and said in his farewell speech that he was called to fight until all men say that there is no God but allah.

Ook de Britse English Defence League (EDL) wordt veel aangehaald door Breivik. Op haar website wijst de EDL erop dat Breivik de organisatie omschreef als „naïeve dwazen”. De EDL schrijft: „We keren ons trots tegen iedere vorm van extremisme en blijven ons uitspreken tegen de grootste terroristische dreiging voor onze natie, moslimextremisme.”