Premier Libië: eerst luchtaanvallen stoppen, dan praten

Premier Al-Baghdadi al-Mahmoudi maakt op de persconferentie duidelijk dat de positie van Gaddafi niet onderhandelbaar is. Foto AP / Tara Todras-Whitehill
Premier Al-Baghdadi al-Mahmoudi maakt op de persconferentie duidelijk dat de positie van Gaddafi niet onderhandelbaar is. Foto AP / Tara Todras-Whitehill Premier Al-Baghdadi al-Mahmoudi maakt op de persconferentie duidelijk dat de positie van Gaddafi niet onderhandelbaar is. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

De Libische regering zal niet in gesprek gaan met de opstandelingen over het beëindigen van het conflict totdat de NAVO-luchtaanvallen stoppen. Dat zei premier Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi zojuist in een persconferentie.

De regering onder Moammar Gaddafi is niet beschikbaar voor onderhandeling, aldus de premier kort na een bezoek van een VN-gezant.

Mahmoudi:

“Deze agressie (de luchtaanvallen) moet onmiddellijk stoppen, anders kunnen we geen dialoog beginnen en geen problemen in Libië oplossen.”

Mahmoudi bevestigde tegenover de pers dat hij de VN-gezant heeft verteld dat de positie van Gaddafi niet onderhandelbaar is. VN-gezant Abdul Elah al-Khatib kwam direct aan in de Libische hoofdstad Tripoli, na gesprekken te hebben gevoerd met opstandelingen in het rebellenbolwerk Benghazi.

De inspanningen om een overeenkomst te sluiten die een einde maakt aan de vijf maanden durende oorlog in Libië zijn geïntensiveerd nu Gaddafi van geen wijken weet ondanks de luchtaanvallen. Khatib zei dat hij op zoek is naar een “politiek proces” om de oorlog te beëindigen. Ondertussen hebben verschillende Westerse landen hun harde standpunten over Gaddafi afgezwakt, door te zeggen dat hij in Libië mag blijven als hij afstand doet van de macht.

    • Marije Willems