Pieter Baan Centrum pakt wachtlijsten aan met extra psychiaters

utrecht pieter baan centrum foto rien zilvold/nrc handelsblad Het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Foto NRC / Rien Zilvold

Het Pieter Baan Centrum haalt extra psychiaters binnen om de enorm gestegen wachttijd voor het onderzoeken van verdachten terug te dringen. Psychiaters die al bij het centrum werken, worden van andere taken ontheven. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een Kamerbrief, meldt Trouw.

Teeven laat verder bekijken of de onderzoeken ook op andere locaties kunnen worden uitgevoerd. Twee weken geleden bleek dat verdachten 23 weken moeten wachten voordat ze kunnen worden onderzocht in het PBC. De afgelopen jaren was de wachttijd nog twee tot drie maanden.

Door de gestegen wachttijd zouden ongeveer twintig rechtszaken vertraging oplopen. De wachttijd is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, waar het PBC onderdeel van is, gestegen doordat er veel meer aanmeldingen voor onderzoek zijn. Waardoor dit komt, is niet bekend.

In het PBC in Utrecht kunnen 32 verdachten tegelijkertijd worden onderzocht. Een onderzoek duurt zeven weken. Daarna zijn er nog ongeveer drie maanden nodig voor het rapport af is. Door de gestegen wachttijd nam het hele traject al gauw elf maanden in beslag.