Paus roept ambassadeur terug uit Ierland

Na harde kritiek op katholieke leiders vanwege kerkelijk misbruik.

Het Vaticaan heeft gisteren zijn nuntius, de pauselijke ambassadeur, uit Ierland teruggeroepen. Dit is een reactie op harde kritiek in het Ierse parlement op de katholieke leiders in Rome. Die werden er in een motie van beschuldigd dat zij kindermisbruik hebben verdoezeld.

De perswoordvoerder van het Vaticaan maakte gisteren bekend dat aartsbisschop Giuseppe Leanza is teruggeroepen voor overleg.

Het parlement van Ierland was vorige week ongemeen hard uitgevaren tegen het Vaticaan, naar aanleiding van het verschijnen van een onderzoeksrapport. In dat rapport staat dat kerkelijke autoriteiten in Rome nog tot in 2009 Ierse kerkleiders adviezen hebben gegeven die zouden neerkomen op het actief verdoezelen van kindermisbruik.

Het Ierse parlement veroordeelde in een motie de rol van het Vaticaan en zei dat Rome „de principes van de kinderbescherming ondermijnd heeft”. Het was voor het eerst dat het parlement zich specifiek richtte tegen de katholieke hiërarchie in Rome.

Ook premier Enda Kenny heeft zich nadrukkelijk tegen het Vaticaan gericht. Hij hield vorige week een uiterst felle toespraak waarin hij zei dat „de verkrachting en marteling van kinderen gebagatelliseerd werden, om de reputatie en macht van de kerk hoog te houden”.

Eerder had Eamon Gilmore, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, nuntius Leanza bij zich geroepen. Hij eiste een officiële reactie van het Vaticaan op de toenemende kritiek op de rol van de Rooms-Katholieke Kerk bij het verdoezelen van kindermisbruik en -mishandeling door geestelijken.

De dominante positie van de katholieke kerk in Ierland is door het misbruikschandaal onder grote druk komen te staan. (AP, Reuters)