Opnamestop ziekenhuis door MRSA-besmetting

Het St. Jans Gasthuis in Weert heeft een opnamestop afgekondigd voor de intensive care. Bij een patiënt werd gisteren de MRSA-bacterie ontdekt. Die wordt nu geïsoleerd verpleegd, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. Waar de patiënt de ziekenhuisbacterie heeft opgelopen, is nog onduidelijk. Het was geen risicopatiënt die eerder in het buitenland verbleef of een veehouderij heeft. Voor zover bekend zijn er geen andere besmettingen in het ziekenhuis. Wel zijn er kweken afgenomen van patiënten die in dezelfde ruimte hebben verbleven als de besmette patiënt, en van medewerkers. Resultaten worden op zijn vroegst dinsdag bekend. Het ziekenhuis heeft bovendien hygiënemaatregelen getroffen. Besmetting vindt vooral plaats via lichamelijk contact. Of de besmetting gevaarlijk is voor de geïnfecteerde patiënt, wil de woordvoerder niet zeggen in verband met zijn privacy. „Het is een klein ziekenhuis en dergelijke informatie is te herleiden tot een persoon.” De MRSA-bacterie is in principe niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood. De bacterie is lastig te bestrijden, vertelt de woordvoerder. „Het is lastig antibiotica te vinden die de bacterie goed te lijf kunnen.” De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen. (Novum)